Nová metoda výměny srdeční chlopně

Nemocnice Podlesí v Třinci uskutečnila jako první v zemi operaci výměny aortální chlopně jen malým řezem mezi žebry.

(Stručnou verzi tohoto textu najdete zde.)

Jak informuje Nemocnice Podlesí v Třinci (člen skupiny AGEL), vyvinuli zdejší kardiochirurgové novou a úspěšnou metodu operace náhrady srdeční chlopně, a to jako první v ČR. Namísto klasického řezu přes celou hrudní kost nyní vyměnili aortální chlopeň malým řezem mezi žebry.

Krátká jizva

Výsledkem je malá, přibližně šesticentimetrová jizva a kratší rekonvalescence.

„Provedli jsme pěti- až sedmicentimetrový řez ve druhém mezižeberním prostoru. Šetří se tím hrudní kost i žebra. Při zákrocích jsme použili „bezstehové“ chlopně. Nejdříve se chirurgicky otevře aorta, odstraní se stará nemocná chlopeň a pak se zavede sutureless (bezstehová) chlopeň, která se roztáhne a drží vlastní silou v aortě. Starou chlopeň tedy zcela odstraníme a novou ukládáme pod kontrolou zraku, pacient je přitom napojen na mimotělní oběh,“ popsal nový zákrok Piotr Branny, primář kardiochirurgického oddělení.

S bypassem to spojit nejde

Pro tuto operaci jsou vhodní pacienti, kteří mají nemocnou pouze aortální chlopeň. „Nedá se tedy použít, když pacient potřebuje kromě výměny aortální chlopně například také bypass,“ doplnil Branny.

Lidé s nemocnou aortální chlopní trpí bolestmi na prsou nebo pocitem nedostatku vzduchu a zadýchávají se při sebemenší zátěži. Většinou je pro tyto pacienty jediným možným řešením chirurgická operace. Při ní kardiochirurgové otevřou pacientovi hrudník a chlopeň vymění. Výsledkem je dvaceticentimetrová jizva a několikatýdenní rekonvalescence. Teď těmto nemocným svitla naděje v podobě zákroku třineckých kardiochirurgů Nemocnice Podlesí.

Velký zásah do organismu

„Sternotomie (rozříznutí hrudní kosti) je sama o sobě velkým zásahem do organismu, nemluvě o možných komplikacích při hojení. Rekonvalescence u klasické chirurgické operace je poměrně dlouhá, za příznivých okolností srůstá hrudní kost šest týdnů. Navíc má pacient na první pohled viditelnou velkou jizvu, která může negativně ovlivňovat jeho psychiku,“ vysvětlil Piotr Branny.

Katetrizační alternativa

Aortální chlopeň umožňuje tok krve z levé srdeční komory do aorty. Za den se otevře asi stotisíckrát. Zúžení aortální chlopně je nejčastější operovanou srdeční vadou pacientů ve vyšším věku.

Alternativou k chirurgické výměně aortální chlopně je takzvaná invazivní katetrizační metoda (TAVI), kdy je chlopeň do srdce dopravena pomocí tenkých trubiček – katetrů. Do katetru se pak schová složená nová chlopeň. Ta se v místě staré chlopně implantuje pomocí kovové mřížky nazývané stent. U tohoto zákroku však nemocná chlopeň v těle pacienta zůstává. Metoda je vhodná jen pro ty pacienty, pro které je klasická chirurgická operace značně riziková.

Čtěte také:
V Brně zjišťují, jestli korál zachrání kolenní chrupavku
Akce transplantační kulový blesk se osvědčuje

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.