V Brně zjišťují, jestli korál zachrání kolenní chrupavku

Ortopedická klinika brněnské Fakultní nemocnice využívá izraelský implantát.

Zatím dva pacienti mají v koleně implantát, který jim nahradil poškozenou chrupavku. Unikátní operace na Ortopedické klinice Fakultní nemocnice Brno pod vedením primáře Petra Vališe může pomoci pacientům, pro něž doposud neexistovala účinná léčba.

V této fázi může klinika uskutečnit celkem dvacet operací. Pacienti pak budou sledováni a po roce se průběh léčení vyhodnotí.

Léčivý aragonit z povrchu korálů

Implantát je z materiálu z mořských korálů a dokáže se přetvořit v chrupavku, konstatují lékaři. Jeho vlastnosti objevili mořští biologové při základním výzkumu mořského života.

Implantát, nazvaný Agili-C pochází od izraelské společnosti CartiHeal. Je určen pro léčbu chondrálních a osteochondrálních defektů v oblasti kolenního kloubu. Základní stavební složkou (98 %) celého implantátu je uhličitan vápenatý (aragonit) získaný z exoskeletu specifických korálů. V oblasti odpovídající kloubní chrupavce je implantát, jehož struktura odpovídá spongiosní kosti, obohacen kyselinou hyaluronovou.

Struktura implantátu dává možnost vcestování mezenchymálních buněk a přestavbu implantátu v kost, respektive chrupavku.

Jediný svého druhu

V současné době není na trhu v České republice žádný implantát podobného složení určený pro léčbu osteochondrálních defektů.

Chirurgická léčba pomocí implantátu Agili-C je určena pacientům, jejichž chrupavka byla v důsledku mikrotraumat či enormní zátěže poškozena nebo nevratně poškozena. Defekt kolenního kloubu provází značná bolestivost, a pokud není léčen, může vést k dřívějšímu opotřebení samotného kloubu, nutnosti rané totální endoprotézy kolene, k invaliditě.

Čtěte také: Chirurgické nástroje s elektronikou v rukojeti napovídají lékaři

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.