Ostravský CyberKnife uskutečnil ojedinělý výkon na srdci

Takový zákrok se zatím uskutečnil jen v USA, informují lékaři z Fakultní nemocnice Ostrava.

V médiích občas vyvolává diskuse o tom, jak moc je potřebný a jak moc byl drahý. Nyní má přístroj CyberKnife ve Fakultní nemocnici Ostrava za sebou další operaci, jíž dokazuje svůj význam.

Sedmdesátileté pacientce pomohl stereotaktický radiochirurgický výkon uskutečněný tímto přístrojem při řešení výpadků srdečního rytmu.

Takovýto zákrok pomocí CyberKnife byl v minulosti publikován jen jednou – v USA.

Doplňující podrobnosti:

Ostravská operace se uskutečnila již 31. ledna, nemocnice však o ní informovala až nyní s tím, že pacientka se cítí dobře.

„Pacientce výrazně poklesl výskyt předčasných komorových stahů, které působily nepravidelnost srdečního rytmu. Tím došlo k obrovskému zvýšení kvality jejího života,“ konstatuje MUDr. Jakub Cvek, Ph.D., zástupce přednosty Onkologické kliniky FNO pro vědecko-výzkumnou činnost.

Hodinový zákrok

Při samotném výkonu, který trval zhruba jednu hodinu, museli odborníci Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava nejprve sladit pohyb přístroje s pohyblivým ložiskem.

„Bylo nutné vyřešit nejen to, že se společně s dýchacími pohyby pohybuje i srdce, ale také jsme museli brát v úvahu i vlastní pohyby srdečního svalu. Při zaměřování ložiska způsobujícího nepravidelnost srdečního rytmu jsme využili elektrody defibrilátoru, který byl pacientce v minulosti kvůli dané diagnóze implantován,“ uvádí doc. MUDr. David Feltl, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky FNO a zastupující ředitel nemocnice (nahradil nynějšího ministra zdravotnictvíSvatopluka Němečka).

Jak dodává, ve světě je způsob ozařování extrakraniálních pohyblivých cílů v danou chvíli v rozvojové fázi. Unikátní výkon ostravského kybernetického nože je tak podle něj významným krokem nejen v oblasti světové medicíny, ale také výzkumu a vývoje.

Co to je CyberKnife

Cyberknife, kybernetický nůž, je roboticky řízený ozařovací přístroj, který je schopen nejpreciznějšího možného ozáření. Jde o neinvazivní alternativu chirurgického zákroku u některých zhoubných i nezhoubných ložisek v oblastech celého těla.

Nejčastěji se užívá v léčbě ložisek v mozku, páteři, k léčbě karcinomu prostaty, slinivky břišní a dalších nádorů v dutině břišní a také k léčbě jaterních a plicních metastáz.

Čtěte také: Výuka medicíny v Ostravě může pokračovat

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.