Homolka si připomíná první výročí použití bezdrátového kardiostimulátoru

Celosvětově bylo zatím implantováno 52 těchto stimulátorů, z toho 30 v Nemocnici Na Homolce.

Před rokem byl v pražské Nemocnici Na Homolce vůbec poprvé na světě použit kardiostimulátor, z něhož nevedou žádné vodiče k elektrodám. Vše je spojeno do kompaktního válečku o velikosti mikrotužkové baterie, která se pomocí šroubovitého mechanismu implantuje přímo do srdeční svaloviny.

Celosvětově bylo od té doby implantováno 52 těchto stimulátorů, z toho v Nemocnici Na Homolce plných třicet.

Nižší riziko infekce

Nová technologie se nazývá LCP (z anglického Leadless Cardiac Pacemaker – bezdrátový kardiostimulátor) a vyvinula ji americká firma Nanostim.

Díky tomu, že přístroj obsahuje elektrody i stimulátor v jednom, odpadá propojení těchto složek vodiči jako u běžných kardiostimulátorů.

Proto se významně snižují nejčastější rizika léčby – zejména zanesení infekce prostřednictvím vodičů a mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem pro nemocného je možnost větší pohybové aktivity, větší pohodlí i příznivý kosmetický efekt.

Implantace přes tříslo

LCP stimulátor se implantuje z vpichu v třísle cévním systémem pomocí zaváděcího katetru (tenkého vodiče). Umístí se a upevní v hrotu pravé srdeční komory. Samotná implantace trvá přibližně 15 minut. Provádí se při vědomí pacienta a je prakticky nebolestivá. Používá se jen lokální anestezie pro vpich v třísle. Až LCP doslouží, je možné ho pomocí katetru opět vyjmout a implantovat nový.

Podrobnější informace si můžete přečíst zde.

Čtěte také: Americký přístroj dostal Američan v Praze

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.