Americký přístroj dostal Američan v Praze

Pro bezdrátový kardiostimulátor si pacient Na Homolku přiletěl až ze San Franciska. Na výběr měl ještě Amsterdam.

Jednasedmdesátiletý pacient přiletěl kvůli implantaci bezdrátového kardiostimulátoru. Tento převratný typ přístroje se implantuje v celém světě zatím jen ve dvou centrech, a to v Nemocnici Na Homolce v Praze a v Kardiocentru AMS v Amsterdamu.

Vůbec jako první na světě zavedli bezdrátový kardiostimulátor prvním pacientům kardiologové v Nemocnici Na Homolce v lednu 2013 a od té doby zde implantaci provedli 28 pacientům.

Přístroj vyvinula americká firma Nanostim, Inc. U bezdrátového aparátu odpadá propojení elektrod a stimulátoru pomocí vodičů, díky čemuž nehrozí riziko zanesení infekce.

Nemocnice Na Homolce již dlouho spolupracuje s americkými odborníky ve výzkumu léčby srdečních onemocnění a díky letité spolupráci dostali čeští pacienti jako první na světě šanci profitovat z této technologie. Nyní k nim přibyl i Američan.

Doplňující informace:

V úterý implantace, v pátek kontrola. A hotovo.

Operaci podstoupil bývalý bankovní úředník Surber Hans Ulrich v úterý 5. listopadu, informuje nyní Nemocnice Na Homolce. Provedli ji primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC, společně s kolegou z oddělení MUDr. Janem Petrů.

Pacient byl druhý den z nemocnice propuštěn do hotelu, kde bydlel i s manželkou. V pátek se dostavil Na Homolku na kontrolu, která dopadla dobře. Na další kontroly se chystá pacient přiletět za tři a šest měsíců.

Běžný nechtěl

Pacient kvůli poruše srdečního rytmu v USA neúspěšně podstoupil více typů léčby. Lékaři mu proto navrhli zavedení kardiostimulátoru.

„Nechtěl jsem se spokojit s běžným kardiostimulátorem. Na internetu jsem se dověděl o možnosti implantace bezdrátového přístroje a obrátil jsem se na profesora Neužila z Nemocnice Na Homolce,“ vysvětlil pacient.

Kardiologové ho zde po prozkoumání zdravotního stavu a skutečnosti, zda je pro něj tento typ přístroje vhodný, zařadili do klinické studie, která probíhá už rok.

Školení pro operátory z Evropy

„V současné době organizujeme s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy školení všech potenciálních operatérů ze zemí Evropské unie tak, aby bylo možné systém zavést co nejrychleji a co nejbezpečněji do klinické praxe,“ dodává profesor Neužil.

Výhody tohoto přístroje

Bezdrátový kardiostimulátor obsahuje elektrody i stimulátor v jednom, a proto odpadá propojení těchto složek vodiči jako u běžných kardiostimulátorů. Díky tomu se významně snižují nejčastější rizika léčby – zejména zanesení infekce prostřednictvím vodičů a mechanické poruchy elektrod.

Dalším přínosem pro nemocného je možnost větší pohybové aktivity, větší pohodlí i příznivý kosmetický efekt.

Přes tříslo do hrotu srdeční komory

Princip kardiostimulátoru spočívá v tom, že příznivě ovlivňuje elektrickými pulzy činnost nemocného srdce. Systém se skládá z generátoru pulzů (stimulátoru) a elektrod, které tyto impulzy přenášejí do srdce. Dosavadní typ stimulátoru se ukládá pod kůži obvykle pod klíční kost a propojí se vodiči s elektrodami, které se zavedou do srdce. Na rozdíl od toho se bezdrátový přístroj implantuje z vpichu v třísle cévním systémem pomocí zaváděcího katetru. Umístí se a upevní v hrotu pravé srdeční komory.

Přístroj je vyroben z ušlechtilého kovu a je velký zhruba jako mikrotužková baterie. Samotná implantace trvá přibližně 15 minut. Baterie přístroje, která je asi dvacetkrát menší než u běžného stimulátoru, vydrží stejnou dobu – minimálně šest let. Až přístroj doslouží, je možné ho pomocí katetru opět vyjmout a implantovat nový.

Čtěte také: Na Homolce miniinvazivně zmenšili aneurysma vzniklé po infarktu

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.