Kolik platí pacient za pobyt v nemocnici v evropských zemích

U nás Ústavní soud současné regulační poplatky (dočasně?) zrušil. V některých evropských státech však existují.

V souvislosti s nálezem Ústavního soudu se bude za den ústavní péče v Česku platit současný poplatek 100 korun jenom do 31. prosince 2013. Poté se za pobyt v nemocnici, a to ani za pobyt průvodce ani za komplexní lázeňskou péči žádný poplatek platit nebude. A to zřejmě potrvá do března 2014, kdy by mohla  začít platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, do které současná vláda vnesla poplatek 60 korun za den v nemocnici, ale osvobodila od placení děti. Otázkou ovšem zůstává, v jaké podobě nový parlament novelu opravdu schválí.

Jak je to v jiných evropských zemích? Malý přehled připravila Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Slovensko

Zde jsou od roku 2006 poplatky za pobyt v nemocnici nebo léčebně dlouhodobě nemocných zrušeny (do té doby činily 1,66 eura, tedy 45 korun za den. Slováci nadále mají poplatek za pobyt průvodce v nemocnici 3,32 eura (90 Kč) za den, ale od poplatku jsou osvobozeny kojící matky s kojencem, průvodce dítěte do 3 let a průvodce pacienta do 18 let přijatého na onkologickou léčbu.

Platí se za pobyt v lázních, a to podle druhu léčby (diagnózy) a sezóny: 1,66, 4,98, nebo 7,30 eura za den (tedy 45, 135 nebo 198 Kč za den).

Německo

V Německu nemocniční péče znamená spoluúčast 10 eur (270 Kč) za den po dobu maximálně 28 dní v roce, přičemž na osoby do 18 let se nevztahuje žádná spoluúčast.

Rakousko

V Rakousku se platí za hospitalizaci 9,10 až 18,80 eura (246 až 508 Kč) za den (záleží na spolkové zemi a typu nemocnice) po dobu maximálně 28 dní. Na výrazně vyšší částky samozřejmě hospitalizace přijde, pokud si pacient vyžádá přijetí do „zvláštní třídy“ (Sonderklasse).

Francie

Zde činí hospitalizační paušál 18 eur (486 Kč) za den za stravu a pacient hradí i 20 % nákladů (i když v některých případech je nemocniční péče poskytována bez spoluúčasti).

Belgie

Tady hospitalizace vyjde pacienta dost draho: platí se přijímací poplatek ve výši 42,58 eura (1 150 Kč) za první den a základní spoluúčast pacientů ve státní nemocnici je 15,31 eura (414 Kč) za den. Některé osoby, např. nezaopatřené děti, však platí míň, 5,44 eura (147 Kč) za den. K tomu se ovšem přidává paušální spoluúčast za léky 0,62 eura (17 Kč) za den.

Bulharsko

Zde stojí každý den hospitalizace 5,80 leva (75 Kč) po dobu nejvýše 10 dnů v roce.

Polsko a Maďarsko

Akutní nemocniční péče je bez spoluúčasti.

Základní údaje o poplatcích za zdravotní služby v jednotlivých zemích Evropy nabízejí webové stránky Centra mezistátních úhrad zde.

Čtěte také: Když se za léčení platí, lidé je zanedbávají

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.