Když se za léčení platí, lidé je zanedbávají

Studie ve Spojených státech zjistila, že finanční spoluúčast pacienta škodí zdraví, ale i to, že ženy jsou v péči o zdraví rozumnější než muži.

Finanční spoluúčast pacienta na léčbě je velkým tématem nejen v českém zdravotnictví.

Plaťte víc z vlastní kapsy

Pozoruhodné poznatky přinesl výzkum, který vedla Katy Kozhimannilová z Minnesotské univerzity. Ve Spojených státech nutí firmy své zaměstnance, za něž platí zdravotní pojištění, aby přešli na pojistné plány s vysokou mírou spoluúčasti (high-deductible health plan – HDHP). Zdravotní náklady do výše 500 až 2 000 dolarů za rok si pacient platí z vlastní kapsy, pak teprve péči hradí pojišťovna.

Výzkumníci sledovali po dva roky skupinu pojištěnců, kteří přešli z klasického zdravotního pojištění na pojištění s vysokou spoluúčastí; šlo o šest tisíc mužů a šest a půl tisíce žen.

Ušetřené peníze, zhoršené zdraví

Podle očekávání platící pojištěnci méně často navštěvovali pohotovostní lékařské služby s málo závažnými zdravotními problémy.

Překvapivě jinak se však chovali muži a jinak ženy v situaci, kdy šlo o závažný zdravotní problém. Ženy s ním zašly na pohotovost bez ohledu na placení spoluúčasti. Zato muži snížili návštěvu pohotovosti kvůli vážným zdravotním potížím o 34 %.

U mužů se také v prvním roce po přechodu na nové pojištění snížilo množství hospitalizací o 24 %. Jenomže hned v následujícím roce pobyt v nemocnicích vzrostl o 30 procent.

Dá se to vysvětlit tak, že muži nejdříve ušetřili, ale protože se včas neléčili, měli pak větší zdravotní komplikace.

Nerozumní muži

Proč se muži v průměru ukázali jako šetřílkové méně pečující o své zdraví než ženy? „Jako klinika mě to nijak nepřekvapuje, často vídám muže, kteří se vyhýbají lékaři z nejrůznějších důvodů,“ komentoval další autor studie Frank Wharam z Harvardovy univerzity.

Nicméně „chlapský strach“ z lékaře doplněný snahou ušetřit na poplatcích může zhoršit zdraví pacientů a prodražit budoucí léčebné náklady. Výzkumníci nečekají, že by snaha o zvyšování finanční spoluúčasti pacientů polevila, a tak aspoň doporučují, aby zdravotní pojišťovny lépe vysvětlovaly svým pojištěncům-mužům, že by měli na vyšetření chodit, i když je to drahé.

Zdroj: Medical Care, doi: 10.1097/MLR.0b013e31829742d0

Čtěte také: „Překvapení“: placení nemocenské brání šíření epidemie  

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.