Ministerstvo slibuje, že změní rozdílné platby VZP nemocnicím. Ale až časem

Mnohonásobné jsou rozdíly v tom, jak Všeobecná zdravotní pojišťovna platí stejný výkon různým nemocnicím.

Ministerstvo zdravotnictví reagovalo na článek v Lidových novinách, který připomněl, že srovnatelné nemocnice dostávají za stejný zdravotní výkon od Všeobecné zdravotní pojišťovny rozdílné platby.

Lidové noviny píší, že každá nemocnice má s VZP domluvenou takzvanou individuální sazbu – ta se pohybuje od 18,7 tisíce korun po 54,7 tisíce korun. Tuto individuální sazbu pojišťovna vynásobí částkou platnou pro každý výkon a výslednou sumu nemocnici vyplatí.

List uvedl příklad: Nemocnice v Hořovicích má s VZP domluvenou individuální sazbu 42 tisíc, nemocnice v Semilech 36 tisíc a nemocnice v Roudnici nad Labem pouze 22,5 tisíce korun.

Historické příčiny

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na článek připustilo, že současný stav „nepovažuje za vhodný“.

Rozdílné platby za stejné výkony vysvětlilo tím, že jde o nerovnosti, které vznikly „historicky rozdílným rozpočtovým nastavením i reálnou skutečností rozdílných nákladů nemocnic“.

Spravedlivé sazby by prý způsobily chaos

Ministerstvo tvrdí, že chce tyto rozdíly zmenšit, nikoli však odstranit. Vždy se bude platit víc specializovaným zařízením typu fakultních nemocnic a méně menším nemocnicím.

„Proces sjednocování plateb musí být postupný, například v sousedním Německu trval více než pět let. Systém zdravotnictví by se s razantnějším postupem jen těžko vyrovnával,“ tvrdí náměstkyně pro zdravotní pojištění Helena Rögnerová.

Změníme to, ale nevíme kdy

Ministerstvo podle svého prohlášení už zahájilo postupné sjednocování plateb zaváděním systému, který stanovuje jednotnou platbu za diagnostický případ, ať je prováděn v jakémkoli zařízení (tzv. DRG systém).

Náměstkyně Rögnerová by rovněž považovala za vhodné zveřejnění utajovaných smluv nemocnic s pojišťovnami, které by situaci zprůhlednilo. Uvedla, že tento požadavek zatím nebyl přijat kvůli vývoji na politické scéně.

Kdy se tedy bude platit za výkony spravedlivě, se teprve ukáže.

Plné stanovisko ministerstva zdravotnictví můžete najít na jeho webu zde.

Čtěte také: VZP: Příští smlouva s ambulantními specialisty bude na dobu neurčitou

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.