VZP: Příští smlouva s ambulantními specialisty bude na dobu neurčitou

Vyrovnají se tak smlouvám praktických lékařů a zlepší i možnost zavedenou praxi prodat.

Současné smlouvy Všeobecné zdravotní pojišťovny s ambulantními specialisty jsou uzavřeny do konce roku 2015. Příští smlouvy budou už na dobu neurčitou. VZP se na tom dohodla s Českou lékařskou komorou.

Smlouvu na dobu neurčitou dostane „drtivá většina“ současných smluvních lékařů, informovali představitelé VZP. Smlouvy s novými lékaři se budou uzavírat jen v místech, kde je daná specializace stále nedostatková.

Do konce roku se mají kritéria nových smluv vycizelovat ve vzájemné spolupráci pojišťovny s lékařskou komorou. Je zapotřebí hlavně přesně stanovit způsob, jak bude moci lékař smlouvu vypovědět v případě, že by pojišťovna neplatila, anebo jak ji může vypovědět pojišťovna, pokud nebude s lékařem spokojena.

Možnost prodeje praxe

Prezident České lékařské komory Milan Kubek si novou dohodu pochvaluje. Zatímco praktičtí lékaři už smlouvy na dobu neurčitou mají, ambulantním specialistům se takto zvýší pracovní jistota i možnost plánovat do budoucna rozvoj ordinací, včetně nákupu přístrojů na dlouhodobý úvěr.

Smlouva bude podle Kubka uzavřena tak, aby lékař, který ji má, mohl svou praxi prodat svému nástupci.

VZP má nyní uzavřené smlouvy se sedmi tisíci ambulantními specialisty. Loni jim za péči o pacienta zaplatila 11,35 miliardy korun.

Výhodné i pro pojišťovnu

Správní rada VZP rozhodnutí o smlouvách na dobu neurčitou jednomyslně potvrdila, sdělili ředitel VZP Zdeněk Kabátek a člen správní rady zodpovědný za smluvní politiku Michal Sojka. Jak řekli, je to tak výhodné i pro pojišťovnu, protože ušetří náklady na uzavírání stále nových smluv a současně dá klientům jistotu, že lékaře, jehož si vybrali, jim pojišťovna bude platit i v budoucnu.

VZP v minulých měsících statisíce pojištěnců opustily, a tak doufá, že vstřícná politika vůči lékařům jí přivede klienty zpět.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.