Čelist z tiskárny pacientovi padne zcela přesně

V Brně vyvíjejí bioaktivní náhrady čelistních kostí, které budou vytvořeny 3D tiskem přesně podle potřeby.

Vědci ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC) v Brně společně s německými, švédskými, španělskými a čínskými experty vyvíjejí speciální keramický materiál pro výrobu náhrad čelistních kostí.

Vytvářejí keramické granulky, které bude možné naplnit unikátním biopolymerem a v podobě roztoku je použít jako „inkoust“ do 3D tiskáren.

3D tiskárny jsou hitem technického vývoje posledních let – jsou to přístroje, které podle programu vytvářejí trojrozměrné objekty z vhodného materiálu „tiskem“ po vrstvách.

V tomto případě by měly „vytisknout“ keramický implantát čelistní kosti tak, aby zcela přesně padl konkrétnímu pacientovi.

Rychlejší hojení

„Musíme tedy vyrobit přesnou kopii poškozené čelisti, kterou pak naplníme látkou podporující hojení,“ přibližuje výzkum profesor Karel Maca z CEITEC.

Pacient, například po autonehodě, dostane čelistní náhradu vytvořenou na základě scanu. Díky bioaktivnímu polymeru umístěnému v keramických granulkách bude tělo schopno implantát čelistní kosti přijmout bez nežádoucích účinků a navíc rychleji nastartuje proces hojení.

Lékař současně dostane přesný 3D obrázek, který mu poslouží jako návod při samotné operaci, do kterých míst náhradu umístit.

Vědci plánují, že by podobným způsobem vytvářeli i další kosti.

Více informací najdete zde.

Čtěte také:

Třetí lidské zuby na obzoru, ovšem z pozoruhodného materiálu

Čeští vědci našli nejrychlejší způsob jak diagnostikovat otravu metanolem

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.