Třetí lidské zuby na obzoru, ovšem z pozoruhodného materiálu

Kmenové buňky z moči by se mohly stát dostupným základem pro laboratorní přípravu lidských zubů a možná i orgánů k transplantaci.

Už dříve se vědcům podařilo vytvořit z buněk, odnášených z těla močí, takzvané indukované pluripotentní kmenové buňky, které se dokážou přetvářet v různé druhy buněk, včetně neuronů či buněk srdeční svaloviny. Zatím se však z nich nepodařilo vytvořit tkáně či dokonce celé orgány.

Až nyní výzkum čínských vědců publikovaný v odborném žurnále Cell Regeneration naznačuje, že z těchto buněk by se mohly dát v laboratoři vytvářet celé lidské zuby na míru.

Dlouhý výzkum ještě čeká

Čínským výzkumníkům se podařilo z kmenových buněk, původně získaných z moči myší, chemickým působením vytvořit struktury podobné zubům – s odpovídajícím složením i vlastnostmi, avšak jen se třetinovou tvrdostí. Také úspěšnost pokusů je jen třicetiprocentní.

Vědci doufají, že dalším vývojem a také využitím buněk lidských, se jim podaří vytvořit in vitro lidský zub, který bude možné vsadit do čelisti.

Nadějná moč

Představa, že lidská moč bude snadno a levně dostupným zdrojem kmenových buněk, se líbí i dalším badatelům; shodou okolností ji právě nyní v žurnálu Stem Cells rozvíjeli také vědci z amerických ústavů. (Mimochodem: řídicím autorem byl Yuanyuan Zhang a čínská jména těžce převažují i mezi členy týmu.)

Tito výzkumníci informují o tom, jak z moči 17 lidských dobrovolníků získali kmenové buňky a přetvořili je v buňky hladkého svalu či buňky výstelky močových cest. I oni věří, že našli zdroj pro laboratorní vytváření orgánů k transplantaci.

Zdroje:

Cell Regeneration, doi: 10.1186/2045-9769-2-6

Stem Cells, doi: 10.1002/stem.1424

Čtěte také: Japonci zkoušejí vytvořit lidské orgány v prasatech

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.