Čtyři prvky v životosprávě, jež nejvíc snižují úmrtnost na nemoci srdce

Rozsáhlý výzkum mezi šesti tisíci lidmi určil, jak snížit riziko úmrtí o osmdesát procent.

Do velké studie vedené výzkumníky z americké Univerzity Johnse Hopkinse bylo zahrnuto 6 200 osob, mužů i žen ve věku 44 až 84 let po dobu v průměru 7,6 roku. V době přijetí do studie neměl žádný účastník diagnostikovány potíže se srdcem.

Výsledky potvrdily statisticky významnou souvislost mezi životním stylem a zdravým srdcem. Doporučení ke zlepšení zdraví nejsou, upřímně řečeno, nijak objevná. Nové je však to, že je výzkumníci vyčíslili: pokud lidé dodržují následující rady, mohou snížit riziko svého úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a na důsledky předčasné kalcifikace srdečních tepen o plných 80 %.

Čtyři rady

Co tedy výzkumníci doporučují?

  • Nekouření. Tady byl prokázán nejvyšší efekt.
  • Stálá fyzická aktivita.
  • Vyhýbání se nadváze a obezitě (BMI nižší než 25).
  • Zdravá strava bohatá na zeleninu, ovoce, ořechy, celozrnné pečivo a ryby – tedy takzvaná středomořská strava (o ní více  čtěte zde).

 Žádné překvapení, viďte? Jenomže se ukazuje, že je těžké tyto rady skutečně v praxi dodržet: v citované studii se dokázalo všemi čtyřmi požadavky řídit jen 129 lidí, tedy pouhá dvě procenta zúčastněných…

 Zdroj: American Journal of Epidemiology, doi: 10.1093/aje/kws453

Čtěte také: Desatero zdravého stárnutí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.