Novinky v léčbě karcinomu prostaty

Shrnutí připravené při příležitosti odborné konference XVIII. den profesora Vladimíra Staška.

Následující informaci poskytla Onkologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, připravila ji as. MUDr. Milada Zemanová, Ph.D.

(Další informace o této konferenci najdete zde.)

Rakovina prostaty je nejrychleji narůstajícím zhoubným nádorem z pohledu incidence a dnes již nejčastějším nádorovým postižením u mužů. I když většina nádorů prostaty je zachycena v časném stadiu a procento pokročilých případů klesá, jejich celkový počet se v posledních 10 letech nemění a nemění se také počet úmrtí v důsledku rakoviny prostaty – v České Republice to představuje přibližně 1400 mužů ročně.

Postup v závěrečných stadiích choroby

Pokud se nemoc dostane do nevyléčitelného stadia, je v první řadě účinná hormonální léčba v podobě kastrace chirurgické nebo chemické, která zadrží postup nemoci v průměru na 2-3 roky.

Při dalším postupu nemoci je standardem chemoterapie, ta zastaví nádorovou progresi v řádu měsíců.

Nové přípravky v klinickém výzkumu

Nyní se však ve velice krátké době objevilo v klinickém výzkumu několik přípravků, s rozdílnými mechanismem léčebného účinku, které zabírají ve fázi kastračně refrakterního onemocnění.

Jde například o abirateron nebo enzalutamid s novým hormonálním protinádorovým účinkem, dále radioaktivní izotop radia, který ničí nádorové buňky přímým navázáním na kostní metastázy, nebo nové metody imunoterapie v podobě vakcíny s dendritickými buňkami či látka s názvem sipuleucel.

Je zatím velkým otazníkem, které z těchto přípravků se nejlépe uplatní v klinické praxi a v jakém pořadí by mohly být indikovány.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.