Současné úsilí v onkologii: hledání adresné léčby

Odborná konference XVIII. den profesora Vladimíra Staška se soustředí na nové tendence v terapeutických postupech.

Touto konferencí s účastí domácích i zahraničních odborníků, která se uskuteční v pátek 5. dubna, si pořádající Onkologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze současně připomene 40. výročí svého založení.

(O historii kliniky čtěte zde.)

Před zahájením konference informoval přednosta pořádající kliniky prof. MUDr. Luboš Petruželka, DrSc., o nových tendencích, které se budou na konferenci probírat.

Jejich podstatou je adresná léčba, nikoli přístup „ve stejném stadiu onemocnění a stejném histologickém nálezu léčíme všechny pacienty stejně“. Jak profesor Petruželka uvedl na příkladu karcinomu prsu, neexistuje jeden nádor, ale řada jeho podskupin. Na různých místech téhož nádorového ložiska mohou být nádorové buňky rozdílného chování.

Méně je někdy více

Snahou tedy musí být cílená, individualizovaná terapie, při níž bude možné identifikovat třeba jen malé skupinky pacientů, pro něž je konkrétně daný lék vysoce účinný.

Pak platí úsloví „méně je někdy více“, protože není třeba využívat všech léčebných prostředků v maximální dávce či intenzitě. Podstatné je vybrat ten nejúčinnější postup. Ukázkou může být chirurgie karcinomu prsu, kde lze dosáhnout obdobného výsledku při kompletním odnětí celého prsu a příslušných spádových uzlin i při prs záchovném výkonu následovaném radioterapií.

Faktem však je, připustil profesor Petruželka, že úplné ukončení éry „necíleného podávání cílené léčby“ zatím není v dohlednu.

Čtěte také: Novinky v léčbě karcinomu prostaty

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.