40. výročí založení Onkologické kliniky VFN v Praze

Klinika si svůj vznik připomíná odbornou konferencí.

O historii Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze informuje doc. MUDr. Bohuslav Konopásek, CSc., dnešní zástupce přednosty této kliniky, který zde působí po celou dobu její existence:

Onkologická klinika byla konstituována v roce 1973 jako první na území tehdejší ČSR.

Do jejího čela se tehdy postavil prof. MUDr. Vladimír Stašek, DrSc., radioterapeut a onkolog uznávaný i za hranicemi našeho státu.

Velmi krátce na to nás však opustil a jeho místo převzal doc. MUDr. Václav Bek, DrSc. Za jeho největší zásluhu je možno považovat vytvoření stabilního onkologického týmu, položení základů pregraduální výchovy studentů medicíny a postgraduální výchovy budoucích onkologů.

Dalším přednostou se stal prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. Jeho působení bylo krátké. Sametová revoluce ho vynesla na místo prvního polistopadového ministra zdravotnictví.

Další pětileté období řídil naši kliniku doc. MUDr. Jan Bauer, CSc. Za jeho působení došlo k větším personálním změnám, zvelebení technického zázemí a jistým stavebním úpravám pracoviště.

Poslední období, a to do dnešních dní, je přednostou prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc. Jeho důsledné zdůrazňování týmového přístupu v diagnosticko-léčebném procesu je nutné brát jako nejdůležitější poselství. Byli bychom rádi, aby se naplňovala slova afrického přísloví: „Abys došel k blízkému cíli dříve, můžeš jít rychleji sám, chceš-li však dojít dál, měl bys jít se svými druhy.“

Klinika si své výročí připomíná i na konferenci pořádané 5. dubna – na XVIII. dnu profesora Vladimíra Staška, na níž se setkají onkologové z Česka i zahraničí.

Více o této konferenci čtěte zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.