Paradox: Když mají mladí lékaři kratší služby, udělají víc chyb

Zjistila to studie v USA. Možné vysvětlení? Musí všechnu nařízenou činnost udělat za míň času.

Nevyspaný lékař musí dělat víc chyb, to je přece logické, že? A tak ve Spojených státech mladým lékařům, kteří po ukončení školy a složení všech zkoušek musí ještě projít rezidenční přípravou v nemocnici, zakázali pracovat příliš dlouho.

Ještě v roce 2000 trvala služba začínajícího lékaře typicky 36 hodin. V roce 2003 se zkrátila na 30 hodin. V roce 2011 se pak dále zmenšila na 16 hodin.

Je to jinak

Pokud čekáte, že se díky tomu zlepšily výsledky práce mladých lékařů při péči o pacienty, mýlíte se. Nyní publikovaná studie ukázala, že se dokonce zhoršily.

Výzkum vedený lékaři z Michiganské univerzity se soustředil na 2300 mladých lékařů na rezidenční přípravě. Ti (anonymně) informovali o tom, kolik udělali chyb. (V některých zemích se výzkumy tohoto typu dají dělat a lékaři je chápou jako pomoc při zlepšení podmínek pro práci.)

Ukázalo se, že rok před přijetím pravidel z roku 2011 celkem 19,9 procenta sledovaných mladých lékařů oznámilo, že udělalo chybu, která poškodila pacienta. V průběhu roku po uvedení nových pravidel o kratší službě do praxe oznámilo chybu poškozující pacienta 23,3 procenta dotazovaných.

Nedomyšlené souvislosti

Jak je možné, že mladí lékaři, kteří měli třicetihodinové služby, udělali méně chyb než lékaři s šestnáctihodinovými službami?

Záhadu autoři studie nedokážou s jistotou vysvětlit. Z rozhovorů s mladými lékaři soudí, že příčinou by mohla být vyšší intenzita práce. Začínající doktoři se musí s předepsanými úkoly rezidenčního tréninku vejít do méně pracovních hodin. Jsou ve větším stresu a chybují.

Jiná hypotéza předpokládá, že si lékaři končící a nastupující službu nestačí vzhledem k nutnosti dodržet limit pracovních hodin předat dostatek důležitých informací o pacientech.

Intuitivně ani jedno vysvětlení nevypadá přesvědčivě. Záhadu by tedy měl vysvětlit další výzkum.

Zatím můžeme vyvodit jen dávno známý poznatek, že i dobře míněné opatření pro ochranu pacientů a lékařů může fungovat kontraproduktivně, když se srazí s nepředpokládanými souvislostmi.

Zdroj: JAMA Internal Medicine, doi: 10.1001/jamainternmed.2013.351

Čtěte také: V USA se diskutuje o zaměstnávání více lékařů ze zahraničí

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.