V USA se diskutuje o zaměstnávání více lékařů ze zahraničí

Zmenšení bariér by umožnilo příchod dalších lékařů z jiných částí světa. I z Česka.

V současné době už víc než čtvrtina lékařů pracujících ve Spojených státech získala své lékařské vzdělání mimo USA. Aby jim však bylo povoleno pracovat, museli tito lékaři – stejně jako absolventi amerických lékařských škol – složit tři stupně zkoušky nutné pro získání státní licence (United States Medical Licensing Examination).

Test není snadný; zvládne jej méně než polovina zahraničních zájemců.

A to není všechno, pak ještě musí uchazeči projít, zpravidla v nemocnici, postgraduální rezidenční přípravou pod vedením zkušeného lékaře. Pro cizince je tato příprava obvykle o rok či dva delší než pro Američany. Takové rezidenční místo najdou jen necelé tři čtvrtiny z úspěšných absolventů zmiňovaného hlavního testu.

Přesto se však neameričtí lékaři snaží projít všemi těmito procedurami, protože plat lékaře v USA jim za to stojí – je vyšší než například v západní Evropě, natož v Evropě východní.

Sjednoťte pravidla!

Jenže v USA se projevuje nedostatek lékařů, a ten narůstá úměrně s tím, jak administrativa prezidenta Obamy zavádí zdravotní péči i pro obyvatele, kteří dosud neměli zdravotní pojištění.

Lékaři chybějí například ve státech Louisiana, Mississippi, Missouri a Severní Dakota, v nichž absolventi amerických lékařských škol musí projít jednoletým rezidenčním tréninkem a absolventi neamerických škol tříletým.

Výzkumná skupina z Virginské univerzity proto doporučuje, aby se pravidla pro rezidenční trénink sjednotila a zmírnila v celých Spojených státech, čímž by bylo možné získat více lékařů ze zahraničí.

V této chvíli není jasné, zda se návrh ujme. Nicméně v takovém případě by se USA staly o něco přitažlivější jako cíl lékařů ze zahraničí. Nakonec i z Česka – angličtina, kterou se dnešní mladí lékaři učí už od základní školy, je pro ně nepochybně schůdnější než třeba němčina…

Studii, která změnu pravidel v USA doporučuje, můžete najít zde.

Čtěte také: Kolik zaplatí pacient na pohotovosti? Třeba půldruhého milionu v korunách

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.