Zemřel profesor Holý, tvůrce světových léků

Antonín Holý (1936-2012) syntetizoval novou skupinu protivirových preparátů, stal se jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších českých vědců.

Od roku 1960 pracoval v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd v Praze, v němž byl v letech 1994 – 2002 ředitelem. Vytvářel chemické sloučeniny patřících do skupiny takzvaných acyklických fosfonátů nukleosidů, které blokují nukleové kyseliny uvnitř virů a brání jejich rozmnožování. Nezničí však viry úplně; nemocný člověk musí dlouhodobě brát léky. Někteří odborníci soudí, že díky novým lékům budou například osoby nakažené HIV žít téměř stejně dlouhý život, jako jiní lidé. Zatím se to však nepodařilo ověřit v praxi, protože základní látka léku se používá jen jedno desetiletí. V této chvíli se zdá, že bude účinná alespoň do vývoje nějakého nového léku.

Biologické vlastnosti sloučenin z jeho laboratoře zkoumali vědci z Katolické univerzity v belgickém Leuvenu (Lovani). Léky z nich pak vyrábí americká farmaceutická společnost Gilead Sciences, díky jejímž licenčním poplatkům se Ústav organické chemie a biochemie stal nejbohatším výzkumným pracovištěm v Česku.

Z jeho laboratoře pocházejí tyto úspěšné léky, které pomáhají milionům lidem:

* Vistide: Vyrábí se od roku 1996 a působí proti skupině virů, které vyvolávají řadu obtíží, od žaludečních vředů přes pásový opar až po záněty oční sítnice.

* Viread: Zastavuje množení viru HIV, vyrábí se od roku 2001.

* Hepsera: Působí proti viru sérové žloutenky typu B, v léčebné praxi je od roku 2002.

* Truvada: Vznikla kombinací léku Viread s dalším medikamentem v roce 2004 jako lék proti množení viru HIV v organismu nakažených lidí. V minulých dnech byla v USA schválena i jako úplně první preventivní lék pro zdravé lidi ohrožené infekcí HIV. (Více čtěte zde.)

* Atripla: Jejím základem je lék Truvada kombinovaný v roce 2006 s dalšími léčivy, takže rozšiřuje škálu prostředků proti HIV.

Další informace najdete zde.

 

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.