Preventivní lék proti HIV? Odborníci jsou nejednotní

 Zatím poslední využití preparátu z laboratoře nedávno zesnulého profesora Antonína Holého vyvolává rozporuplné reakce.

  Právě v době úmrtí profesora Holého (podrobněji čtěte zde) schválil americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) medikament Truvada k použití také jako první preventivní prostředek pro lidi, kteří jsou ohroženi nákazou HIV, ale nejsou dosud nakaženi.

 Truvada, kterou vyrábí americká společnost Gilead Sciences, je založena na jednom z preparátů z laboratoře Antonína Holého. Od roku 2004 se už používá k zastavení postupu viru HIV v nakažených pacientech.

 Až dosud byly všechny léky proti HIV určeny k používání pouze lidem, kteří jsou již infikováni tímto virem. FDA však povolil medikament Truvada i jako preventivní lék pro lidi zdravé, kteří však mají pohlavní styk s osobami nakaženými HIV. (Doporučuje se však, aby i tak používali kondom.) Úřad předpokládá, že by se mělo dále zastavit šíření nákazy virem HIV, který může způsobit nemoc AIDS.

 Řada odborníků ve světě se však obává, že používání truvady jako preventivního prostředku povede ke zdání bezpečnosti a následně k nezodpovědnému sexuálnímu chování. Obdobný názor zastává i vedoucí AIDS centra v pražské nemocnici na Bulovce Marie Staňková. Jak říká, za přijatelné by považovala preventivní podávání léku jen pro dlouhodobé partnery HIV pozitivních osob, a pak také v případě, že se člověk škrábne o infikovanou jehlu.

Povolení k preventivnímu používání léku v USA neplatí automaticky pro Evropu, tedy ani pro Českou republiku. V Česku je Truvada pouze na recept, balení na měsíc stojí asi 16 tisíc korun. Zdravotní pojišťovny ji hradí na léčbu, nikoli na prevenci.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.