Lékařská fakulta v Plzni má nové budovy

Postavila si novou budovu teoretických ústavů a Biomedicínské centrum.

 

 

 

 
 

Po dvouleté výstavbě byly slavnostně otevřeny nové budovy Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Kampus stojící v těsném sousedství fakultní nemocnice zahrnuje budovu teoretických ústavů, určenou převážně pro výuku studentů, a Biomedicínské centrum – ústav zaměřený na výzkum a vývoj.

Do nových a moderních prostor pro vědu a výzkum se – po mnoha letech, kdy fakulta sídlila ve starých prostorách – přestěhovalo pět z dvaceti teoretických ústavů plzeňské lékařské fakulty (biofyzika, biologie, farmakologie a toxikologie, fyziologie a patologická fyziologie).

Výzkum náhrady a regenerace orgánů

Druhou součástí nového areálu Lékařské fakulty v Plzni je Biomedicínské centrum. Na rozdíl od jiných ústavů fakulty se bude věnovat výhradně výzkumu a vývoji, a to v oblasti náhrady a regenerace orgánů.

Výzkumné týmy centra pracovaly již po dobu jeho výstavby ve stávajících prostorách fakulty, nyní se začnou využívat zázemí vysoce specializovaných laboratoří či experimentálních operačních sálů.

Podpora z evropských peněz

Nová infrastruktura Lékařské fakulty v Plzni byla financována z prostředků Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a dofinancována z vlastních zdrojů univerzity. Celková dotace na budovu teoretických ústavů činí 161 mil Kč, u Biomedicínského centra jde o 408 mil Kč. Z toho vždy 85% je podíl evropských zdrojů a 15% podíl státního rozpočtu.

Prostory pro dva tisíce studentů

Novou budovu teoretických ústavů, sedmipodlažní objekt o ploše cca 5 000 m2, využijí při výuce všichni studenti fakulty, kterých je okolo 2 000. V Biomedicínském centru, které zahrnuje dvě budovy laboratoří a pracoven o celkové ploše více než 4 000 m2, bude pracovat kolem 110 výzkumných pracovníků, z nichž přibližně čtvrtinu budou tvořit studenti doktorských programů.

Čtěte také: MUDr. Karel Ježek pracoval sedm let s nynějšími držiteli Nobelovy ceny

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.