Rychlejší a přesnější mamografie ve Fakultní nemocnici Ostrava

Jako první na Moravě a druhé pracoviště v ČR má zdejší mamografické pracoviště technologii 3D tomosyntézy prsu.

Rychlejší vyšetření, ale především podstatné zvýšení efektivity a jistoty při stanovování diagnostiky nádoru prsu umožňuje nový mamografický přístroj Mammomat Inspiration společnosti Siemens, který má k dispozici mamodiagnostické pracoviště Ústavu radiodiagnostiky Fakultní nemocnice Ostrava.

Unikátní tchnologie

„Jde o všestranné a plně digitální mamografické zařízení v hodnotě necelých 9 milionů korun, které je určeno ke screeningu a diagnostice stojících, sedících nebo ležících pacientů. Jeho hlavní předností je především 3D tomosyntéza prsu, tedy technologie, jež je na území republiky unikátní. Díky ní mohou být zobrazeny například i tumory, které byly dříve při tradiční mamografii skryty kvůli tkaním nacházejícím se nad nimi,“ vysvětluje ředitel nemocnice doc. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA.

„Naše mamografické pracoviště je první na Moravě, a druhé v republice, které má k dispozici technologii 3D tomosyntézy prsu, a jako první v republice pracuje se speciálním softwarem syngo.Breast Care pro vysoce efektivní zpracování a diagnostiku mamografických snímků, který umožňuje nejen rychlé a kvalitní zobrazování snímků, ale i srovnání 3D snímků z tomosyntézy se staršími klasickými 2D snímky,“ upřesňuje MUDr. Markéta Pernicová, lékařka Ústavu radiodiagnostiky FNO.

Jak dodává, mamograf umožňuje pro každou ženu individuálně nastavit míru stlačení prsu podle typu a tvaru její prsní tkáně. Kromě toho je individuálně podle typu prsu nastavena i dávka záření. Ta je na nejnižší možné úrovni, která ještě umožňuje zachovat vysokou kvalitu zobrazení.

Vyšší počet vyšetření

„Doposud jsme vyšetřovali přibližně 50 pacientek denně, rychleji pracující mamograf nám umožní zvýšit produktivitu na 70 až 80 pacientek denně. Obrovsky se urychlil i proces zpracování snímků. Snímky máme k dispozici do dvou tří sekund. A zatímco dříve od snímkování pacientky do okamžiku, kdy se snímek dostal na popisovnu k lékaři, uplynulo přibližně čtvrt hodiny, dnes je to minuta,“ pokračuje MUDr. Pernicová.

3D tomosyntéza má podle ní velký význam pro ženy, které mají hutnou žlázu. „Díky 3D tomosyntéze jsme schopni mnohem dříve odhalit drobný karcinom, který je obklopen touto hutnou tkání a který by při klasické dvojrozměrné mamografii zůstal skrytý. Další výhodou 3D tomosyntézy je, že naopak snižuje počet falešně pozitivních nálezů a dává nám větší jistotu v diagnóze. Zatímco dvojrozměrná mamografie ukázala podezřelý stín, 3D tomosyntéza odhalí, že jde jen o prostou sumaci struktur. Díky tomu nemusíme ženy zvát k dalším vyšetřením, nemusíme provádět stresující intervenční výkony,“ říká doktorka Pernicová.

Čtěte také: Adresné zvaní zvýšilo zájem o onkologický screening celkově o 12 %

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.