Porod na neurochirurgickém sále

Pražské nemocnice Na Homolce a Ústav pro péči o matku a dítě spojily síly, aby zachránily matku s mozkovým aneurysmatem i novorozence.

V dnešní době porody probíhají v porodnici, v sanitce nebo doma… Poprvé v historii pražské Nemocnice Na Homolce se zde uskutečnil i porod na neurochirurgickém operačním sále.

Nejdříve zde s pomocí „hostujících“ porodníků z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí provedli porod, a hned vzápětí museli neurochirurgové vyřešit prasklou výduť mozkové cévy, která těhotnou ženu, a tím i její dcerku, ohrožovala na životě.

Tato spolupráce odborníků ze dvou pražských specializovaných zdravotnických zařízení je unikátní a nebyla nikdy dříve vyzkoušena. Přesto se podařila (maminka a dítě jsou na snímku).

Doplňující podrobnosti, kazuistika:

Pacientka byla v druhé polovině června v 39. týdnu těhotenství, když ji v noci přepadly bolesti v podbřišku pokračující do kyčlí, úporné zvracení, třeštění hlavy, brnění poloviny obličeje a strnutí šíje.

Z Ústavu pro péči o matku a dítě ji převezli k neurologickému konziliu a na CT vyšetření do Všeobecné fakultní nemocnice. Neurologové u ženy na CT prokázali krvácení pod tenkou plenu mozkovou, u kterého se předpokládá jako zdroj prasklé aneurysma na mozkové cévě. Bylo třeba jednat rychle.

Vysoké riziko

Nemocnice Na Homolce je cerebrovaskulárním centrem, má potřebné technologie i odborníky. „Na krvácení pod tenkou plenu mozkovou z prasklého aneurysmatu velké množství pacientů umírá bezprostředně po vzniku krvácení a další část z těch, kteří se dostanou do zdravotnického zařízení, může být následně velice těžce neurologicky postižena. Navíc hrozí, že výduť po čase praskne znovu a další krvácení bude mít ještě horší následky,“ vysvětluje MUDr. František Remeš, zástupce primáře Neurochirurgického oddělené Nemocnice Na Homolce.

Zatímco příznaky krvácení pod tenkou mozkovou plenu měla pacientka typické, její stav byl naopak pro Nemocnici Na Homolce zcela netypický.

„Snažili jsme se společně s neurochirurgy Nemocnice Na Homolce vymyslet pro pacientku nejlepší způsob řešení jejího akutního zdravotního problému. Situace byla komplikována skutečností, že Nemocnice Na Homolce nemá vlastní porodnici,“ říká MUDr. Jan Drahoňovský, náměstek ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě.

Při převozu rodičky zpět do porodnice by však hrozilo kvůli její neurologické diagnóze nebezpečí z prodlení. Proto nakonec lékaři obou nemocnic jako nejbezpečnější způsob zvolili netradiční řešení – současné provedení císařského řezu a neurochirurgické operace na Neurochirurgickém oddělení Homolky za pomoci výjezdní porodnicko–neonatologické skupiny z Podolí.

Císařský řez

Okamžitě poté, co pacientku přijali na jednotku intenzivní péče Neurochirurgického oddělení Homolky, přistoupili lékaři pod vedením porodníka z Podolí k porodu císařským řezem.

„Z porodnického hlediska jsem byl vybaven pouze potřebným šicím materiálem pro císařský řez, ostatní zajišťoval tým neurochirurgického operačního sálu. Asistoval mi primář Petr Popelka z Gynekologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Podmínky pro provedení císařského řezu nebyly z hlediska porodníka nijak mimořádné,“ konstatuje doktor Drahoňovský.

Ihned po příchodu děvčátka, malé Anežky, na svět ji do péče převzal přítomný neonatolog Ústavu pro péči o matku a dítě MUDr. Jan Širc, který měl k dispozici specializovanou transportní službu, zajišťující převoz novorozenců mezi nemocnicemi, a Anežka putovala do Podolí.

Potvrzené aneurysma

Současně s porodem museli ženě začít pomáhat i neurochirurgové z Homolky.

„Stav ženy se rychle zhoršoval už během jejího přijetí, vznikal u ní hydrocefalus – rozšíření komorového systému mozku v důsledku městnání mozkomíšního moku,“ vysvětluje doktor Remeš, proč pacientce ihned zavedli komorovou drenáž s čidlem pro kontrolu nitrolebního tlaku.

Drenáž zajistila odvod tekutiny, která by jinak mozek utlačovala. Po porodu okamžitě převezli pacientku na vedlejší angiografický sál, kde již byli připraveni další lékaři. Angiografické vyšetření potvrdilo jako zdroj krvácení aneurysma na jedné z cév.

Lékaři proto ihned provedli coiling – pod rentgenovou kontrolou zajistili uzávěr cévní výdutě, aby již nezpůsobovala žádné zdravotní nebezpečí.

„To vše se odehrálo během několika hodin. Žena tedy v rychlém sledu prodělala porod, neurochirurgickou operaci a endovaskulární uzávěr výdutě,“ shrnuje doktor Remeš a dodává, že vše dobře dopadlo a pacientka je podle poslední kontroly na neurochirurgii již v pořádku.

Ještě dvě miminka na jiných odděleních

Zatímco porod na neurochirurgickém sále byl v Nemocnici Na Homolce zcela ojedinělým, není malá Anežka úplně prvním miminkem, které v této nemocnici přišlo na svět. Výjimečně se stává, že závažné onemocnění těhotné ženy vyžaduje okamžitý odborný zásah specialistů z Homolky, přičemž před samotnou operací matky je třeba porodit dítě.

„Na našem oddělení jsme takto v posledním desetiletí s pomocí porodníků z Fakultní nemocnice Motol přivedli na svět dvě miminka. V roce 2007 se tu narodilo dítě maminky, kterou postihlo krvácení do mozku, o rok později pak miminko ženy, trpící zhoubným nádorem v páteři,“ uzavírá primář gynekologie na Homolce MUDr. Popelka.

Čtěte také: Na Homolce zkoušejí vyřešit jedním zásahem čtyři nemoci

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.