Vzácnou lomivost kostí operovali zcela novým postupem v Přerově

Unikátní ortopedický zákrok pro sedmiletou pacientku uskutečnili lékaři z Nemocnice Přerov společně s profesorem Poulem z Brna.

Vzácné onemocnění, extrémní lomivost kostí, řešili lékaři poprvé v ČR pomocí speciálních teleskopických hřebů Fassier-Duval uvnitř stehenní kosti a bérce. Hřeby v těle „porostou“ společně s deformovanými kostmi.

Lékaři Nemocnice Přerov, která je členem skupiny AGEL, se inspirovali od kanadských kolegů. Operaci provedl přerovský ortoped MUDr. Karel Ročák společně s profesorem MUDr. Janem Poulem, CSc., z brněnské Fakultní nemocnice.

Úspěšný zákrok je nadějí pro všech asi dvacet malých dětí trpících v ČR tímto vzácným onemocněním.

Rozvíjející podrobnosti:

Operované sedmileté děvčátko trpí vzácným onemocněním – extrémní lomivostí kostí. Její kosti zvládají jen velmi těžko jakékoliv statické zatížení, v důsledku čehož má dítě obě nohy deformované a nemůže chodit. Navíc je extrémně náchylné ke zlomeninám, které si může způsobit například i sundáním ponožky.

„Využili jsme toho, že dlouhé kosti v nohou jsou duté, zevnitř je vyztužíme hřebem. Ten kost podrží a pojistí, aby dále rostla rovně. Hřeb je teleskopický, jak dítě roste, vysouvá se. Pokřivenou kost bylo třeba v několika místech přeříznout, aby se dala zjednodušeně řečeno po částech na ten hřeb navléknout jako korálky. Tento typ instrumentária doposud v České republice dostupný nebyl,“ vysvětluje přerovský ortoped Karel Ročák.

Levá noha hotová, teď je na řadě pravá

Nejde přitom o úplnou premiéru. Holčička už má první podobný zákrok za sebou. Vlivem svého onemocnění má deformované obě nohy, postižené má jak stehenní kosti, tak bérce. Nemoc jí uprostřed ohnula holeň téměř do pravého úhlu. V prvním zákroku jí lékaři vyspravili pomocí světové novinky levou stehenní kost, dnes ráno ji pak operovali levý bérec. Levou část deformované končetiny má tak prakticky spravenou.

Tu pravou ji pak chtějí lékaři už operovat najednou během jednoho zákroku.

Lékaři doufají, že se život Verunky díky operacím zásadně změní a časem se bude moci postavit i na své vlastní nohy. „Nemůžeme předem určit, jaké zatížení ten hřeb zvládne, vzhledem k tomu, že jde o první zákrok tohoto druhu v Česku. Neplánujeme ale, že hned po operaci pustíme pacientku do plné zátěže. Máme v plánu jí nechat vyrobit speciální ortézy, které budou podporovat hřeby zvenku – s nimi se naučí stát, chodit a když uvidíme, že hřeby zvládnou zatížení i bez dodatečné pomoci, tak ji potom necháme, ať si sportuje, jezdí na kole a dělá, co chce, jako normální zdravé děti,“ plánuje doktor Ročák.

Vstřícnost pojišťovny

Náklady na všechny operace přesáhnou milion korun. Ale pojišťovna Revírní bratrská pokladna vyšla lékařům i rodině pacientky vstříc.

Čtěte také: Prohlédněte si skoliózu proslulého krále Richarda III.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.