Nejrizikovější jsou operace odpoledne, o víkendu – a v únoru…

Statistiky překvapují: analýza dat ze dvou berlínských nemocnic ukázala očekávatelná, ale i zcela nečekaná rizika.

Analýza dat z let 2006 až 2011 týkající se celkově 218 758 pacientů ze dvou částí univerzitní nemocnice Charité v Berlíně ukázala, že mortalita pacientů po operačním zákroku byla vyšší u těch, kteří podstoupili operaci odpoledne. Riziko úmrtí bylo u nich vyšší o 21 % oproti pacientům operovaným v jinou denní dobu.

Také víkendové operace se jevily jako nebezpečnější pro pacienta – riziko následného úmrtí bylo u nich vyšší o 22 % oproti operacím uskutečněným v pracovních dnech.

Logické vysvětlení

To se samozřejmě dá logicky vysvětlit tím, že odpolední a víkendové operace mají trochu jiné standardy než v „běžném provozu“. Ale hlavně tím, že se při nich řeší zejména akutní, neodkladné, a tedy celkově rizikovější případy.

Únorové překvapení

Analýza uskutečněná Felixem Korkem, Claudií Spiesovou a jejich kolegy z Charité však přinesla i nečekaný poznatek. Po operacích uskutečněných v únoru je riziko úmrtí pro pacienty o 16 % vyšší než po operacích v jiných kalendářních měsících.

Buď si náhoda s výzkumníky docela zahrává, anebo tu objevili vskutku zajímavý a zatím nevysvětlitelný fenomén. Slibují, že jej budou dále zkoumat.

Své výsledky představili na kongresu Evropské společnosti anesteziologů ve Stockholmu. Více se můžete dozvědět (v angličtině) na webu kongresu zde.

Čtěte také: Víkendové operace nemívají nejlepší výsledky. Anebo snad ano?

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.