Reklamací na špatně účtovanou práci lékaře je minimum

Všeobecná zdravotní pojišťovna připomíná pacientům, že si mohou vyžádat kontrolu výkazů zdravotní péče a zkontrolovat ji.

Největší zdravotní pojišťovna v ČR zveřejnila tiskovou informaci, v níž připomíná, že její pojištěnci si mohou vyžádat přehled zdravotní péče, která byla na jejich jméno vykázána a již pojišťovna uhradila. V minulosti si na obsah výkazů stěžovalo jen zcela nepatrné množství pacientů.

Data za rok 2013 k dispozici

„Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně jsou nyní všechna data, která jsou potřebná pro vydávání přehledů za celý rok 2013, již k dispozici. Nic proto nebrání tomu, aby klienti o přehledy žádali a obratem jim byly vystavovány,“ uvádí pojišťovna v tiskové zprávě.

VZP rovněž upozorňuje, že pojišťovna je povinna bezplatně jednou ročně písemně pojištěnci vystavit výpis z jeho osobního účtu za období posledních 12 měsíců, pokud o to klient požádá.

Málo stížností

VZP připomíná, že v minulosti byli někteří pacienti překvapeni, že jejich zdravotní pojišťovna zaplatila něco, co nedostali. V takové situaci pojišťovna vyzývá, aby se na ni klient obrátil.

Ze šesti milionů pojištěnců u VZP si ročně výpis vyžádá asi 100 tisíc klientů. Stížnosti na nesprávně vykázanou péči posílají „desítky, maximálně stovky“ z nich.

VZP k tomu doplňuje, že nejčastějšími nedostatky jsou chyby v rodném čísle nebo chyby v číselném kódu výkonu.

Klient se může mýlit

Klient také někdy nepochopí údaje ve vyúčtování. Pokud reklamuje, že nedostal vykazovanou zdravotní péči, přihlíží pojišťovna zpravidla k záznamům v lékařské dokumentaci, protože klient obvykle nemá jak svou argumentaci doložit.

Další informace jsou k nalezení na webu VZP zde.

Čtěte také: Nová správní rada VZP: politici, lékaři i držitelka ocenění za statečnost

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.