Centrum pro plicní hypertenzi IKEM získalo peníze díky operní pěvkyni

Zapojení celebrity pomáhá osvětě mezi pacienty, ale i mezi lékaři.

Operní pěvkyně a sólistka Národního divadla v Praze Andrea Kalivodová pokračuje v aktivitách zaměřených na osvětu vzácného onemocnění plicní arteriální hypertenze (PAH).

Centru pro plicní hypertenzi Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze předala šek v hodnotě 100 tisíc korun od společnosti Severní energetická a.s.

Peníze Andrea Kalivodová získala pro Centrum tím, že nafotila v prostorách IKEM fotografie v rámci projektu „Není samozřejmé se nadechnout“. Na těch je zachycena společně s lékaři, kteří se o pacienty s touto nebezpečnou nemocí starají. Fotografie vznikly také díky podpoře časopisu OK! Magazín a fotografa Dana Sklenáře.

Koupili je energetici

Fotky se rozhodla koupit a podpořit tak Centrum pro plicní hypertenzi společnost Severní energetická a.s.

„Alespoň malou částí chceme přispět k jednoduššímu životu pacientů a práci zdravotníků. Zároveň chceme jako veliká a zavedená firma dát příklad ostatním,“ vysvětluje spolumajitel Severní energetické Jan Dienstl.

Zákeřná nemoc masovaná jako viróza

Plicní arteriální hypertenze (nepřiměřený vzestup tlaku v plicnici, zavedenou zkratkou je „PAH“) je onemocnění s fatálními následky. Velmi dramaticky ovlivňuje život pacientů. Může postihnout jedince všech věkových skupin. V literatuře bývá jako „typický“ pacient uváděna žena ve věku mezi 20 a 30 roky.

„Zákeřnost této nemoci je v tom, že není na první pohled odlišná od běžných viróz nebo chřipek. Přitom právě včasná diagnóza zde hraje velkou roli. Díky částce, kterou jsme díky Andree Kalivodové získali, teď budeme moci Centrum pro plicní hypertenzi vybavit dalšími důležitými a potřebnými přístroji a pomáhat tak ještě více pacientům,“ říká prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc. FESC, přednosta Kliniky kardiologie IKEM.

Osvěta díky celebritě

Díky projektu, jehož tváří se Andrea Kalivodová stala, se o plicní arteriální hypertenzi začalo mluvit, a to nejen mezi pacienty, ale i samotnými lékaři, kteří mnohdy na tuto diagnózu pomýšleli až v poslední řadě. Včasné léčby se tak dočká mnohem více lidí.

Čtěte také: Špičková česká golfistka podpořila registr dárců kostní dřeně

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.