Urologické operace poprvé v ČR s 3D systémem

Urologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze si připomíná 20 let laparoskopických operací u dospělých i dětí.

Následující informace vychází z údajů Urologické kliniky 1. lékařská fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Nové technologie v laparoskopii vedou k větší bezpečnosti operace pro pacienta a většímu komfortu pro celý operační tým.

„Na naší Urologické klinice 1. LF UK a VFN se provádějí laparoskopické operace u dospělých pacientů již 20 let,“ říká přednosta kliniky prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc. „Jejich počet se neustále zvyšuje, doba operací se zkracuje a také spektrum prováděných výkonů je mnohem širší. Zahrnuje jak výkony rekonstrukční (např. pyeloplastika – plastika ledvinné pánvičky), tak ablační, a to pro benigní i maligní onemocnění. A některé výkony jsou prováděny již téměř výhradně laparoskopicky (např. adrenalektomie – odstranění nadledviny). Laparoskopická operativa se stala významnou součástí onkourologie, oboru, který se široce rozvíjí.

Stoupá počet laparoskopických operací u dětí

Současně také stoupá počet laparoskopických operací u dětí s vývojovými anomáliemi močových cest, které provádí tým vedený doc. MUDr. Radimem Kočvarou, CSc. Ten dodává: „V letech 1993–2013 bylo provedeno téměř 900 laparoskopických výkonů u dětí od 8 měsíců do 18 let, z toho jen na ledvině 270 operací (zejména pyeloplastik, dále nefrektomií a heminefromegaureterektomií). 180 převážně nejmenších dětí bylo operováno pro nehmatné varle. U většiny ze 430 pacientů operovaných pro varikokélu byla použita originální technika laparoskopické mikrochirurgické operace, která je opakovaně citována ve světovém písemnictví.“

Nejčastější je radikální prostatektomie

Vedoucí lékař skupiny pro laparoskopii dospělých as. MUDr. Květoslav Novák, FEBU, doplňuje: „V současné době je nejčastějším výkonem tzv. radikální prostatektomie. Je indikována u pacientů s nádorem prostaty ohraničeným na tento orgán. Odstraňuje se při ní celá prostata i se semennými váčky a hrdlo močového měchýře je našito k močové trubici. Počet těchto pacientů stále narůstá, celkem jich máme provedeno více než 300, za rok 2013 bylo provedeno laparoskopických výkonů celkem 200.“

Lepší vybavení díky penězům z operačního programu

Díky účasti Urologické kliniky v projektu „Materiálně technická základna pro výzkum v oblasti diagnostiky a léčby civilizačních a onkologických onemocnění a jejich závažných rizik ve VFN v Praze (Operační program Praha – Konkurenceschopnost)“ získala klinika nové technologické zázemí – sestavu laparoskopických přístrojů a nástrojů, což významně podpořilo zvýšení počtu laparoskopických operací i zlepšení jejich výsledků.

Přesnější prokreslení ve 3D

Zcela novou technologií, kterou vyzkoušela jako první v České republice Urologická klinika VFN a 1. LF UK, je tzv. HD3D systém pro laparoskopii. Tento systém byl zakoupen Nadačním fondem Lucie. Použití technologie umožňuje lepší prokreslení detailů zobrazovaných struktur, což umožňuje v konečném důsledku rychlejší průběh operace s minimální krevní ztrátou, ale i snížení únavy očí vzhledem k minimalizaci chvění obrazu. Technologie umožňuje i zobrazení v modu NBI (Narrow Band Imaging). Videoendoskop lze snadno ovládat a dobře zobrazit i struktury nepříznivě uložené.

Urologická klinika také již několik let využívá pro výuku mediků a trénink urologů např. virtuální trenažér laparoskopických operací získaný z grantu 1. lékařské fakulty UK od ministerstva školství.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.