VZP bude hradit nový lék na nádory prsu

Léčivý přípravek Perjeta nebude lékařům započítávat do limitu. Česká onkologická společnost to vítá.

Všeobecná zdravotní pojišťovna oznámila, že začne od února svým klientkám, pro které to bude podle odborníků z Komplexních onkologických center vhodné, proplácet léčivý přípravek Perjeta. Ten je v české populaci využitelný přibližně pro 12 % pacientek s rakovinou prsu.

Náklady na uvedený přípravek nebude VZP centrům započítávat do limitu na léky. Lékaři tak budou mít možnost předepsat ho více klientkám VZP. Tento krok přivítala Česká onkologická společnost.

Možnost pro 13 center

VZP bude léčbu přípravkem Perjeta proplácet za každou pacientku, která lék dostane v některém ze třinácti českých a moravských Komplexních onkologických center.

„Jsme rádi, že se s tím začalo. Je to jediná správná cesta, která respektuje svobodnou volbu lékaře, respektive Komplexního onkologického centra, a respektuje financování provedené léčby v centru, které si pacientka vybere,“ uvedl předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Odborná onkologická společnost považuje uvedenou terapii za jednu z nejvýznamnějších v rámci skupiny biologické léčby. Studie u pacientek léčených novým přípravkem prokazují jak prodloužení doby celkového přežití, tak prodloužení kvality života.

VZP hradí i unikátní test a vyšetření mladých žen

Státní ústav pro kontrolu léčiv zařadil přípravek Perjeta do režimu tzv. „dočasné úhrady“. Tento režim potrvá tři roky, po které se budou dále sbírat data. Poté bude posouzen přínos terapie a rozhodnuto, jak to bude s úhradou léku nadále.

VZP připomíná, že od prosince také jako jediná pojišťovna v Česku začala hradit unikátní test Oncotype DX. Ten pomáhá rozlišit mezi nemocnými, kterým chemoterapie může pomoci, a naopak těmi, u kterých by chemoterapie znamenala jen zbytečnou zátěž organismu a riziko vedlejších účinků.

V rámci prevence rakoviny prsu navíc VZP loni nabídla možnost bezplatného vyšetření na mamografu či sonografu i těm ženám, které na jeho uhrazení vzhledem k věku ještě neměly ze zákona nárok. Tuto nabídku využilo bezmála 27 tisíc klientek VZP.

Čtěte také: Lékařky objednávají pro pacientky více testů než lékaři

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.