Porod bez lékaře bude od ledna možný i v nemocnicích

Upravuje se i odchod matky chvíli po porodu. Kompromis vychází vstříc ženám, které jinak nechtějí do porodnice.

Záměry připravila pracovní skupina při ministerstvu zdravotnictví zabývající se alternativami ke klasickému porodu, kterou vedl náměstek MUDr. Ferdinand Polák. Ministerstvo je zařadilo do návrhu vyhlášky – Seznamu zdravotnických výkonů, která začne platit od ledna 2014.

Porod jen s porodní asistentkou

Prvním odsouhlaseným řešením je porod sice v nemocnici, ale jen za přítomnosti porodní asistentky, bez lékaře, aby rodička, která to takto chce, měla požadovanou míru soukromí.

Lékař však může být přivolán, když nastanou nečekané komplikace. Tento způsob porodu bude možný, jenom když jej ošetřující porodník schválí, protože po vstupním vyšetření a posouzení dokumentace nepředpokládá komplikovaný průběh.

Ambulantní porod

Novinkou v českých porodnicích je také ambulantní porod. Tak se nazývá situace, kdy bude matka chtít odejít z porodnice dříve než po doporučovaných 72 hodinách. Dosud matky odcházejí v této době na revers, ale není moc jasné, kdo má pak dítě kontrolovat.

Ministerstvo tedy vypracovalo metodický návod. Maminka bude mít možnost druhý den po propuštění přivézt novorozence do porodnice nebo na dětské oddělení na ambulantní kontrolu. Případně může dítě zkontrolovat praktický pediatr v místě bydliště, který však nebude mít povinnost novorozence zaregistrovat do své ambulance.

Pokud při vyšetření vysloví podezření na neadekvátní vývoj, doporučí rodičům okamžitý návrat do porodnice či na neonatologii.

Podrobnější informace můžete najít na webu ministerstva zde.

Čtěte také: Třicet až čtyřicet procent rodiček není v porodnici spokojeno

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.