20 let od vzniku Centra kochleárních implantací u dětí v ČR

V roce 1993 získaly tento přístroj v pražském Motole první děti. Dnes už je jich přes 500.
 

 

 

 

 

Potřeba implantovat tento přístroj velmi mladým, neslyšícím dětem, vychází z faktu, že vyvíjející se mozek potřebuje sluchové informace – v opačném případě se vlivem tzv. plasticity mozku zapojí nevyužívané části mozkové kůry do jiné činnosti a nedrážděný sluchový nerv atrofuje.

Proto je nejvhodnější implantaci provést mezi 1. a 3. rokem věku, kdy už je ověřena sluchová porucha a z anesteziologického hlediska je podstatně nižší riziko komplikací než v 1. roce života. Za určitou hranici lze považovat 6 let věku, kdy již mozek sluchové centrum přepojil pro jiné účely a implantát nedokáže adekvátně využít.

Teď i v Ostravě

Pražský Motol byl až do letošního roku jedinou nemocnicí schopnou zavádět kochleární implantáty dětem pražský Motol. Nyní se k němu přidala i Fakultní nemocnice Ostrava, která chce sloužit dětem z východu republiky.

Co to je

Kochleární implantát se skládá ze dvou hlavních částí – zevní a implantované. Zevní část obsahuje mikrofon, procesor na zpracování zvukové informace v rozpětí řečových frekvencí a vysílací cívku se středícím magnetem. Implantovaná část je umístěna v podkoží, na kosti za uchem, a skládá se z přijímací cívky se středícím magnetem, přijímače-stimulátoru a svazku elektrod, který se zavádí dovnitř hlemýždě tak, že výsledný sluchový vjem je velmi podobný vjemu normálnímu.

Více informací o operacích v Motole můžete najít zde.

Informace o nových operacích v Ostravě najdete zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.