Fakultní nemocnice Brno si připomíná deset let provádění radioablací

Ošetřeno tak bylo více než 250 tumorů jater, a pak také tumory ledvin, plic, nadledvin a uzlin.

Jak nemocnice uvádí v tiskové zprávě, v zimě roku 2002 byla po půl roce příprav a školení na zahraničních pracovištích provedena na Radiologické klinice Fakultní nemocnice Brno první radiofrekvenční ablace (RFA) jater pod CT a UZ kontrolou. Během deseti let bylo touto cestou ošetřeno více než 250 tumorů jater a výkon je dnes rutinní součástí terapeutických metod nabízených v této nemocnici.

Perkutánní radiofrekvenční ablace (termoablace RFA) je optimálně indikovaný výkon především u nemocných s maligními tumory jater (primárními a sekundárními), jejichž velikost dosahuje maximálně 5 cm a počet 3, u menších ložisek 5. Obecně ale platí, čím je ložisko větší tím méně jich lze úspěšně zničit. V současné době se uvádí, že úspěšně lze zlikvidovat až 8 cm velké solitární ložisko metastázy kolorektálního karcinomu a až 9 cm velký hepatocelulární karcinom v cirhotickém terénu (pokud se jedná o jeho nodulární formu).

Vedle RFA nádorů jater se ve Fakultí nemocnici Brno provádí RFA tumorů ledvin, plic, nadledvin a uzlin. Dále se RFA provádí v dalších lokalizacích, a to jak perkutánní cestou, tak peroperačně či laparoskopicky, to pak ve spolupráci s Chirurgickou klinikou FN Brno.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.