Přesvědčí VZP pacienty i lékaře o výhodnosti vakcinace?

Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí očkování proti chřipce zdarma.

Poprvé v historii nabízí od 1. října do 31. prosince Všeobecná zdravotní pojišťovna bezplatné očkování proti chřipce všem šesti milionům svých klientů. Cílem je zvýšit proočkovanost populace, která se v České republice pohybuje jen kolem 5 %, zatímco v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku to je přes 20 % a v USA dokonce 46 %.

Klient zaplatí a dostane peníze zpět

Jak VZP informovala, klient může o očkování požádat svého praktického lékaře, který by měl mít vakcínu k dispozici. Případně ji pacientovi předepíše, ten si ji vyzvedne v lékárně a přinese do ordinace, kde mu ji lékař aplikuje.

Za vakcínu by měl pacient zaplatit kolem 150 korun, přibližně stejně dá za aplikaci očkovací látky. Pak stačí, aby s účtem přišel na kteroukoliv pobočku VZP, kde mu ho proplatí. Protože u různých lékařů se mohou ceny mírně rozcházet, je VZP připravena proplácet i účty s určitým rozdílem.

Nedůvěra v očkování

Čeští pacienti se zřejmě obávají, že očkování může být zdrojem nákazy. VZP ve svých informacích uklidňuje, že u nás dostupné vakcíny jsou neživé a infekci způsobit nemohou. Dodává, že očkování snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy chřipkou až o 90 %. Výhodné by mělo být i pro lékaře, protože když teď naočkují dost lidí, budou mít méně pacientů v době chřipkové epidemie.

Také pojišťovna předpokládá, že díky očkování ušetří náklady za léčení chřipky a jejích komplikací – zatímco vakcinace ji přijde na asi 300 korun, za ambulantní ošetření pacienta zaplatí 650 až 1 100 korun, hospitalizace nemocného ji stojí 8 000 až do 35 000 korun v přímých výdajích.

Více informací VZP najdete na jejím webu zde.

Čtěte také:

Hongkongu vytvořili rychlý test na novou chřipku

„Překvapení“: placení nemocenské brání šíření epidemie

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.