Lékařky berou méně peněz než lékaři – alespoň v USA…

Statistiky ukázaly, že americké ženy si v medicíně vydělají podstatně míň než muži, a to i v přepočtu na odpracované hodiny. Jak je to asi v Česku?

Americké statistiky z let 1987 až 2010 pocházející z dat ze sčítání lidu zahrnují údaje o 1,3 milionu lidí, z nichž něco přes šest tisíc jsou lékaři.

Zajímavé může být, že zatímco na začátku sledovaného období představovaly ženy 10,3 % počtu lékařů, na konci tohoto období už jejich podíl vzrostl na 28,4 %.

Rozdíl se zvětšil

Výzkumníci se podívali na jejich příjmy. Přihlédli k tomu, že ženy často pracují méně hodin než muži, a příjmy podle toho přepočítali. Zjistili, že muži i z tohoto pohledu vydělávají více než ženy a rozdíl se dokonce zvětšuje.

V období 1987 až 1990 vydělali lékaři o 20 % více než lékařky. Zato v letech 2006 až 2010 se tento rozdíl zvýšil na 25,3 %.

Většinou srovnatelné pozice

Oproti tomu v jiných oborech činnosti než ve zdravotnictví se mezera mezi příjmy mužů a žen spíše zmenšovala.

Samozřejmě, muži, kteří obvykle méně pečují o rodinu, mají lepší příležitost k tomu, aby dosáhli vyššího postavení, a v takovém případě je pak jejich hodinový příjem samozřejmě vyšší. Avšak většina lékařů, mužů i žen, pracuje na srovnatelných pozicích, takže v tomto případě by rozdíl v hodinovém příjmu neměl být tak výrazný…

Klub doktora Vlacha bohužel nemá spolehlivá data o tom, jaká je situace v Česku. Ví jenom, že u nás už je lékařek více než lékařů-mužů.

Zdroj: Journal of American Medical Association Internal Medicine, doi: 10.1001/jamainternmed.2013.8519

Čtěte také:

Lékařek je více než lékařů a početní rozdíl mezi nimi se stále zvětšuje

Ve veřejném sektoru si lékař vydělal víc než u soukromníků

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.