Vláda slibuje, že zaplatí miliardy navíc za státní pojištěnce

Hraje se o čtyři až sedm miliard korun do financování systému zdravotnictví. Uvidí z nich něco lékaři?

Na středeční jednání vlády přišel ministr financí Jan Fischer s prognózou, že vývoj ekonomiky v příštím roce „může být lepší“ než se čekalo – dosud byl růst odhadován na 0,8 %, nyní se předpokládá, že ekonomika poroste o 1,3 %. Případné získané peníze se však vláda nechystá použít na snížení připravovaného rozpočtového schodku (činí 110 miliard korun), nýbrž na zvýšení státních výdajů na dopravu, na fond bydlení, na zemědělství – a něco by mohlo dostat i zdravotnictví.

Tak by se vlastně mohlo financovat dlouho diskutované zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce – tedy za děti, důchodce či nezaměstnané.

Desetikoruny za jednotlivce dávají miliardové součty

Původně ministr zdravotnictví Martin Holcát navrhoval, aby se platba zvýšila o 77 korun – na 800 korun za státního pojištěnce měsíčně. Tím by systém dostal víc o 5,7 miliardy korun za rok.

Premiér Jiří Rusnok se však vyjádřil, že je nakloněn částku na jednoho státního pojištěnce zvýšit o 50 korun, tedy na 773 korun měsíčně. To by do zdravotního pojištění přineslo více o 3,7 miliardy ročně.

Ministr Holcát zareagoval zajímavě: jakmile zjistil, že premiér s nějakým zvýšením souhlasí, okamžitě vycítil příležitost a oznámil, že požaduje ještě víc, než původně chtěl – teď už zvýšení o 98 korun na 821 korun měsíčně, což představuje nový přísun 7,2 miliardy za rok. (Pro srovnání: Loni stála veškerá zdravotní péče 293 miliardy korun.)

Jak tedy dopadne, vláda ještě nerozhodla, jen naznačila, že bude mít z čeho brát.

Příspěvek ke stabilitě pojišťoven

Ať už tedy do systému zdravotního pojištění bude směřovat více o 3,7 miliardy, o 5,7 miliardy nebo dokonce o 7,2 miliardy korun, je otázka, kdo je dostane.

A to ve svém komentáři (viz Navýšení plateb za státní pojištěnce pomůže hlavně pojišťovnám) vystihla ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce MUDr. Zuzana Bonhomme Hankeová: Peníze za státní pojištěnce jdou do pokladen zdravotních pojišťoven. A pojišťovny se při platbách nemocnicím řídí úhradovou vyhláškou, která se však nemění.

Neboli: Zvýšení toku peněz pro zdravotní pojišťovny sice vylepší rozkolísanou finanční stabilitu těchto ústavů, ale jak se tyto miliardy projeví přímo v ordinacích a nemocnicích, není ani zdaleka jasné.

Čtěte také: Nejvíc peněz se vydalo na zdravotnictví v roce 2009

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.