Překvapení? Častí uživatelé sociální sítě Facebook se cítí osamělí

Přesto se nebojte podívat na facebookovou stránku Klubu doktora Vlacha.

Sociální síť Facebook pomáhá lidem, aby měli dojem, že jsou stále spojeni s celou sítí svých přátel. To ale neznamená, že je Facebook dělá šťastnějšími, dokazuje belgicko-americký výzkum. Spíše naopak – pokud se člověk častěji připojuje k Facebooku, cítí se nešťastnější.

Typičtí uživatelé

Výzkumníci do studie zapojili 82 mladých lidí s účty na Facebooku a chytrými telefony – prostě typické uživatele sociálních sítí.

Nepravidelně pětkrát denně je přes mobil vyzvali, aby se připojili na online dotazník a odpověděli, kolikrát už byli na Facebooku, kolikrát mluvili s někým přímo, a jak šťastni se cítí.

Příčina potíží?

Výsledky ukázaly, že lidé, kteří hodně navštěvovali Facebook, se cítili hůře než ostatní. A ti, kdo v době trvání dvoutýdenní studie byli na Facebooku nejčastěji, byli nejméně spokojeni se životem, nejméně šťastní.

Autoři dokonce naznačují, že užívání Facebooku nemusí být jen průvodním znakem, ale možná dokonce příčinou nedobrého psychického stavu.

Do anamnézy?

Psychologové a psychiatři možná užívání Facebooku zařadí na přední místo anamnézy svých klientů. Nicméně Klub doktora Vlacha přesto věří, že návštěva jeho stránky na Facebooku nikomu neuškodí…

Zdroj: PLoS ONE, doi: 10.1371/journal.pone.0069841

Čtěte také: Doporučení: Neuzavírejte s pacienty přátelství na Facebooku

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.