Vonné tyčinky neprospívají plicím

Do obdobné kategorie patří i kadidlo; jeho kouř však působí na věřící jen kratší dobu a obvykle ve zředěnější podobě.

Kouř z hořících vonných tyčinek obsahuje oxid uhelnatý, oxid siřičitý, oxidy dusíku a formaldehyd, a jejich vdechování způsobuje zánětlivé reakce v plicních buňkách, které předznamenávají možné onemocnění astmatem, konstatují vědci.

Lidské buňky v kouři

Skupinka výzkumníků ze Severokarolínské univerzity v USA vystavila lidské plicní buňky in vitro kouři vonných tyčinek a jistila, že kouř vyvolává v buňkách zánětlivé procesy. Dopady byly podobné jako při vystavení plicních buněk cigaretovému kouři.

Výzkum byl zaměřen na situaci ve Spojených arabských emirátech, kde 94 % domácností pravidelně pálí vonné tyčinky, aby přehlušily pach po vaření, navoněly ovzduší i oblečení. Tamní obyvatelé tráví 90 % svého času uvnitř místností, takže vonný kouř pro ně představuje zdravotní riziko.

Z toho vlastně vyplývá, že pálení kadidla v křesťanských chrámech má účinky méně rizikové, protože mu jsou věřící vystaveni podstatně méně než lidé v arabských domácnostech. Pálení vonných tyčinek se příležitostně vyskytuje i v alternativně naladěných evropských domácnostech, jimž však – pokud je Klubu doktora Vlacha známo – nebyl žádný výzkum zatím věnován.

Zdroj: Science of The Total Environment, doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.03.101

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.