Praktičtí lékaři stárnou, více než polovina z nich je starší 55 let

Statistiky také dále říkají, že na jednoho lékaře u nás připadá v průměru 1 600 pacientů, ale v krajích se situace liší.

V Česku pracovalo ke konci roku 2012 celkem 5 340 praktických lékařů pro dospělé. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

V průměru na jeden úvazek praktického lékaře připadalo 1 632 registrovaných pacientů. Nejméně pacientů připadá na lékaře v Praze a v Olomouckém kraji (méně než 1 500 registrovaných pacientů na lékařský úvazek), nejvíce ve Středočeském a Pardubickém kraji (v obou přes 1 800 pacientů na lékařský úvazek).

V průměru na jeden pracovní úvazek lékaře pro dospělé připadalo 7 383 ošetření či vyšetření.

Problémy do budoucna

Statistické údaje také naznačují „stárnoucí“ věkovou strukturu praktických lékařů, která signalizuje budoucí problémy při zajištění primární péče. Ve věku 55 a více let je více než polovina (52,3 %) těchto lékařů.

Věkové složení praktických lékařů pro dospělé:

do 34 let  4,8 %
35 až 44 let 15,2 %
45 až 54 let 27,7 %
55 až 64 let 37,7 %
65 let a více 14,6 %

Další údaje můžete najít na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky zde.

Čtěte také:
Obor pneumologie a ftizeologie loni vykazoval 372 lékařských úvazků
V oboru alergologie a klinické imunologie loni pracovalo 614 lékařů
V oboru gynekologie a péče o ženy statistiky zaznamenaly 1 577 úvazků
V oboru diabetologie statistiky loni vykázaly 648 lékařů

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Jedna reakce na “Praktičtí lékaři stárnou, více než polovina z nich je starší 55 let”

  1. josef.stolfa napsal:

    Do oboru všeobecné praktické lékařství(VPL) v posledních 3 letech ročně vstupuje vždy více nežli 200 lékařů. Kolem 230 nově atestovaných lékařů atestovalo v roce 2012, 124 v prvním pololetí letošního roku. Ve struktuře nově atestovaných lékařů převládají rezidenti a lékaři, kteří vstupují po absolvování lékařské fakulty přímo do oboru VPL, cca 75%. Zbývajících cca 25% tvoří lékaři, kteří se do VPL rekvalifikují, ponejvíce z interny, ale také z ARO a urgentní medicíny. Trend vysokého zájmu lékařů o obor VPL do dnešního dne trvá, vidím tedy situaci ve věkové strktuře praktikujících lékařů do budoucnosti optimisticky. A to také vzhledem k tomu, že drtivá většina lékařů, kteří se do VPL kvalifikuje, hodlá zůstat a pracovat v ČR. Jiná je otázka možnosti otevření či převzetí stávajících praxí mladými lékaři. Ti nechtějí být pouze zaměstnaní jako asistenti, ale pochopitelně preferují okamžitě po získání kvalifikace převzetí či otevření nové praxe. To naráží na řadu dalších problémů, což by ovšem bylo na delší diskusi.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.