Je láhev daná z vděčnosti lékaři úplatkem?

Veřejnost si myslí, že ano, ukazuje průzkum Transparency International.

Do nelichotivého sousedství se dostali lékaři v posledním průzkumu Transparency International, o němž informovala česká pobočka této protikorupční nevládní organizace.

Výzkum totiž ukázal, že za nejzkorumpovanější součást společnosti považují dotazovaní politické strany, a dále že sami dotazovaní nejčastěji dávali úplatky ve zdravotnictví (15 % z nich).

Pro srovnání: v obdobném výzkumu uskutečněném na Slovensku uvedli tamní dotazovaní, že ve zdravotnictví dalo úplatek  28 % z nich, v Maďarsku 18 % a v Británii 3 %.

Méně závažný úplatek

Pozoruhodné ovšem je, co se ve výzkumu považovalo za úplatek: 8 % z těch, kdo úplatek ve zdravotnictví poskytli, soudí, že jeho poskytnutí bylo nutné pro získání požadované péče. 50 % pak uvedlo, že dalo úplatek jako poděkování, tedy až ex post. (Zbývající předavatelé úplatku jej tedy zřejmě dali předem, ačkoli si mysleli, že by péči dostali i bez něj.)

Transparency International považuje dárek předaný dodatečně jako poděkování za méně závažný úplatek, nicméně stále za úplatek. A dotazovaní občané zřejmě také…

Podkladové informace najdete na webu Transparency International zde.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.