Roboti mají pomáhat starším lidem. Jací budou?

Délka života se prodlužuje a na péči o nemohoucí nebude dost pečovatelů. Jejich práci by mohly zastat robotické systémy.

Na konferenci o interakcích mezi člověkem a počítačem CHI 2013 v Paříži nastínila Tracy Mitznerová z Georgijského technologického institutu výsledky průzkumů o tom, co by stroje pomáhající nemohoucím měly v budoucnu dělat. (Na snímku pokusný robot podává pacientovi láhev s lékem.)

Uklízení ano, koupání ne

Jak se ukazuje, lidem ani tak nevadí představa, že jim robot bude uklízet v bytě nebo vypere.

Zato činnosti vyžadující přímý kontakt a přímou fyzickou interakci, jako je třeba koupání, oblékání či krmení pacientů, se ukazují jako nechtěné od stroje. Tady by lidé raději stále viděli lidské opatrovníky.

Profesionální ošetřovatelé přitom podle zmíněných průzkumů nevidí v robotech konkurenci, ale spíše pomocníky, kteří by místo nich mohli třeba přemístit pacienty z křesla na lůžko.

Vyvíjejme, co budou lidé opravdu chtít

„Naše studie se snaží ukázat vývojářům, co lidé od strojů chtějí,“ vysvětlila profesorka Mitznerová. „Nemá smysl, aby se vyvíjeli roboti, které koncový uživatel nechce.“

Na výzkum robotů jako budoucích pečovatelů o starší lidi se soustřeďují výzkumné ústavy v USA a také v Japonsku, kde podle odhadů bude v roce 2020 vzhledem k nízké porodnosti a vysoké době dožití plná čtvrtina obyvatelstva starší 65 let.

Abstrakt přednášky (v angličtině) najdete zde.

Čtěte také: Provokativní tvrzení: Počítač navrhne terapii lépe než lékař

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.