Lékaři nemají rádi obézní pacienty

Výzkum v americkém Baltimoru ukázal, že je léčí standardně, ale s menším soucitem a pochopením.

Rozhovory celkem 208 pacientů trpících vysokým krevním tlakem s jejich 39 lékaři nahrávali (samozřejmě s jejich svolením) výzkumníci z Lékařské fakulty Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru. Zaměřili se na to, jak lékaři ve své ordinaci jednají s nemocnými v souvislosti s tloušťkou pacienta vyjádřenou pomocí indexu tělesné hmotnosti BMI.

Stejná péče, větší odstup

Vyhodnocení ukázalo, že pokud jde o faktickou stránku, lékaři poskytovali všem pacientům, tlouštíkům i hubeňourům, stejnou odbornou péči, kladli jim při vyšetření stejné otázky a poskytovali adekvátní rady.

Když však výzkumníci rozebrali konverzace mezi lékaři a pacienty z pohledu toho, jaká slova lékaři používali, vyšlo jim, že k lidem obézním vykazují menší porozumění. Mají větší emocionální odstup, projevují méně soucitu či lidského zájmu, vyslovují méně povzbuzujících vět.

Příkladem je třeba věta: „Chápu, že jste zklamaný, že se váš zdravotní stav zlepšuje tak pomalu, každý by se tak cítil.“ Toto chlácholivé a vlastně i soucitné tvrzení mohli u sledovaných lékařů častěji slyšet lidé s běžnou hmotností než osoby obézní.

V ordinaci by to tak být nemělokimberly_gudzune

„Od pacientů pořád slyším, že cítí, jak je kvůli jejich nadváze ostatní odsuzují,“ uvedla hlavní autorka výzkumu Kimberly Gudzunová (na snímku).

Zdůrazňuje však, že by tento pocit neměli mít obézní aspoň u lékaře. Už proto, že pokud pacient chápe lékaře jako spojence, je to prospěšné i pro léčbu.

A jak v Česku?

Z publikovaného výzkumu jasně nevyplynulo, proč američtí lékaři nemají tlouštíky v oblibě. Klub doktora Vlacha tedy učinil malý a nereprezentativní výzkum mezi lékaři českými. A zjistil, že ani oni nemívají z obézních pacientů radost.

Vyčítají jim, alespoň podvědomě, že nehubnou, aby si tím zlepšili zdravotní stav. Českým lékařům také vadí, že obézní pacient se dá jen obtížně vyšetřit pohmatem, hůře se operuje a po operaci se obtížněji hojí.

Zdroj: Obesity, doi: 10.1002/oby.20384

Čtěte také: Doporučení: Neuzavírejte s pacienty přátelství na Facebooku

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.