Příznaky neurologické, leč podivné. Komu ta nemoc patří?

Sice to už dávno není hysterie, nýbrž disociace, ale psychiatry a neurology zaměstnává pořád.

Pacient trpí třesem rukou, náhlou slepotou, bolestmi, křečemi, které připomínají epileptický záchvat… Jenže neurologické vyšetření neodhalí žádné zjevné příčiny.

Může jít o disociaci, která byla v minulosti známá pod označením hysterie.

I této poruchy si bude všímat mezinárodní konference Neropsychiatrického fóra, která začne 18. dubna v Praze.

Obtížná pomoc

Neropsychiatrické fórum se snaží o mezioborovou spolupráci na poli neurověd. Disociaci se tedy bude konference věnovat jak z pohledu psychoterapeutů, tak z pohledu neurologů.

„Pacienti s disociativními příznaky, jejichž podskupinou jsou tzv. konverzní příznaky – například neovladatelný třes rukou, různé bolesti, brnění částí těla, záchvaty, které připomínají epileptický záchvat – se často objeví v neurologické ambulanci po dlouhém hledání somatických příčin, které však nejsou žádným lékařem potvrzeny. A ani neurologové nenajdou žádné známky postižení nervové soustavy, které by mohly vysvětlit někdy velmi dramatické projevy onemocnění,“ popisuje MUDr. Michal Raszka, Ph.D. z Psychiatrického centra Praha.

Dodnes je přitom velmi obtížné takovým jedincům pomoci a různé přístupy často selhávají, proto je nutná spolupráce mezi neurology, psychiatry a psychology.

Spolupráce má spojit jiná nazírání

„Problematiku onemocnění mozku nazírají jednotlivé obory z různých pohledů, jejichž propojení je velice žádoucí,“ dodává MUDr. Ondřej Fiala z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Jde také o mezilidské vztahy. Pacienti často kolují mezi jednotlivými doktory, a pokud se ošetřující lékaři osobně znají, kontinuum péče a její úroveň je mnohem vyšší.“

Čtěte také: Češi jsou ve výzkumu mozku na světové špičce

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.