Úspěšný program vývoje umělých srdečních náhrad

V pražském IKEM si připomínají desáté výročí první implantace mechanické srdeční podpory.

Následující informace poskytl Institut klinické a experimentální medicíny. Stručnou verzi najdete zde.

První nemocný v ČR dostal umělou srdeční pumpu 3. dubna 2003. Od té doby se mnoho změnilo – předtím se nového srdce nedožila až třetina lidí na čekací listině, nyní je to pouze desetina. Umělé srdeční pumpy se také zmenšily a zlepšila se i jejich technologie. Pacient se díky nim dostává k operaci v mnohem lepším stavu a zvyšuje se tak jeho šance na dlouhodobé přežití a kvalitní život.

Dva miliony korun

Celkem lékaři z IKEM za deset let trvání programu voperovali pacientům 161 dlouhodobých a 114 krátkodobých pump. Ročně díky tomuto programu má šanci žít déle a kvalitněji téměř 30 lidí.

„Mechanické srdeční podpory plně hradí do určitého limitu zdravotní pojišťovny. Jedna pumpa Heartmate II stojí přes dva miliony korun,“ říká ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, PhD.

Začátek programu

Před deseti lety měl před sebou sedmapadesátiletý muž jen několik hodin života. Kvůli špatné činnosti srdce mu začaly selhávat orgány, lékaři v IKEM se ale u něj rozhodli použít přístroj Thoratec VAD, a pokusit se mu tak zachránit život.

První pacient měl umístěnu srdeční pumpu na břiše, dubnovou operaci přežil.

„Ten první pacient byl opravdu v těžkém stavu. Srdíčka od dárce se dočkal, žil s ním pak ještě více než rok, než dostal zápal plic a na něj umřel,“ popisuje prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., přednosta Kardiocentra IKEM. Druhý pacient – pan Stanislav Babák z Jičína, který se díky přístroji dočkal transplantace, žije s orgánem od dárce už deset let.

Dlouhodobé srdeční podpory

Program mechanických srdečních podpor je určen pro pacienty, pro které právě vhodné srdce není k dispozici, jako přechodná podpora do transplantace.

Většinou se pacientovi implantuje pouze jedna pumpa na levou stranu srdce, která jakoby „most k transplantaci“ dovede pacienta až ke zdárnému ukončení jeho léčby.

„Když se přístroj voperuje pacientovi včas, je to pro něj velkým přínosem. Rychle se spraví funkce jater a ledvin a na transplantaci jdou v dobrém stavu,“ vysvětluje profesor Jan Pirk.

Srdeční podpory obvykle slouží k podpoře levé komory, která častěji selhává. Na rozdíl od prvních modelů je zařízení všito do pacienta, ven vede jen kabel spojující pumpu s baterií.

Naděje, která se nenaplnila

Loni, rovněž právě 3. dubna, použili dvě dlouhodobé srdeční podpory Heartmate II. k unikátnímu výkonu, během kterého se pokusili zachránit život mladého hasiče, pana Jakuba Halíka. Tehdy spojili dvě pumpy tak, aby nahradily pacientovo poškozené srdce.

Bohužel, dárce vhodného srdce pro transplantaci se pacient nedočkal.

Krátkodobé srdeční podpory

Poškozené srdce po infarktu myokardu nebo chřipkových onemocnění pak pomáhají zachraňovat krátkodobé srdeční podpory.

I přes pokrok v konvenční léčbě počet pacientů se srdečním selháním neustále narůstá. „Právě moderní krátkodobé systémy srdeční podpory (VAD) jsou jediným dostupným řešením těchto stavů, poskytnou čas k zotavení myokardu a my pak máme lepší možnosti další terapie,” popisuje MUDr. Jiří Malý, PhD., vedoucí operačních sálů Kardiocentra IKEM.

A doplňuje: „Na rozdíl od dlouhodobých srdečních podpor jsou pacienti na krátkodobých podporách jen několik dní, či týdnů.“

Vize a vývoj

Mechanické srdeční podpory za necelou jednu dekádu prošly obrovským vývojem.

„Zatímco na počátku byla řídící jednotka velká jako lednice a vážila 250 kilogramů, dnes je to malá krabička, kterou spolu s baterkami nosí pacient v příruční tašce,“ vysvětluje MUDr. Ivan Netuka, PhD., zástupce přednosty Kardiocentra a vedoucí Oddělení mechanických srdečních podpor.

A pokrok jde ještě dál.

IKEM se podílí s americkými vědci na vývoji modelu, který bude menší a bude se snáze implantovat. Do pěti let by se mohly implantovat podpory, kdy z pacienta žádné kabely nepovedou a baterie, s životností až tři roky, se bude dobíjet přes kůži.

„To pacientům umožní větší komfort, například si budou moci bez obav zaplavat, budou mobilnější, nebudou muset nosit baterie trvale při sobě a sníží se například i riziko infekcí,“ uzavírá MUDr. Netuka.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.