Spánek a jeho nepřátelé

Fragmentace spánku, narkolepsie, syndrom neklidných nohou…

U příležitosti Světového dne spánku a Evropského dne narkolepsie připravila Všeobecná fakultní nemocnice a 1. lékařská fakulta UK v Praze informace o poruchách spánku. Přinášíme je.

Zdravý spánek chybí hlavně ve stáří

Autorka: prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc.

Fyziologický spánek je nezbytný nejen pro regeneraci duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop a tedy pro kognitivní funkce, ale i pro celou řadu metabolických pochodů. Společným podkladem většiny spánkových poruch jsou časté probouzecí reakce, které vedou k vyplavování stresových hormonů (zejména kortizolu) a k urychlení aterosklerotických změn.

Důsledkem je zvýšené riziko kardiovaskulárních komplikací (infarktů, cévních mozkových příhod). Fragmentace spánku, provázená častou změnou spánkových stádií, bdělostí a sníženou efektivitou spánku, je rizikovým faktorem vzniku metabolického syndromu včetně obezity i diabetu (typu 2) a dysbalance neuroendokrinního i imunitního systému. Častým důsledkem je i vznik psychiatrických poruch včetně deprese.

Nejčastější spánková onemocnění (nespavost, syndrom neklidných nohou, deprivace spánku, syndrom spánkové apnoe) postihují přes 40 procent populace, ve starším věku až 50 procent populace.

*****

Narkolepsie a její zdravotní komplikace

Autor: prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Narkolepsie je chronické neurologické onemocnění, které vzniká nejčastěji náhlým vymizením malé, ale důležité skupiny tzv. hypocretinových nervových buněk v hypothalamu. Chybění hypocretinových neuronů vede k nestabilitě systému udržujícího bdělost a spánek, ke změnám řízení potravového chování a zřejmě k dalším diskrétním abnormitám řízení na centrální úrovni.

Studie větších souborů nemocných ukazují, že narkolepsie je častěji provázena i jinými poruchami spánku jako jsou například spánková apnoe, periodické pohyby končetinami ve spánku, syndrom neklidných nohou a porucha chování v REM spánku. Nemocní s narkolepsií trpí také často nadváhou nebo mírnou obezitou a mají častěji zhoršenou náladu.

Na společných pracovištích 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice probíhá v současné době výzkum, který se zaměřuje na výskyt sdružených chorob u starších nemocných s narkolepsií, na kardiovaskulární výkonnost nemocných s narkolepsií a na možnosti ovlivnění vyšší hmotnosti a tělesné kondice u narkolepsie. Součástí výzkumu jsou také sny u narkolepsie a motorická aktivita ve spánku.

*****

Syndrom neklidných nohou u vybraných onemocnění

Autor: MUDr. David Kemlink, Ph.D.

Sekundární formy syndromu neklidných nohou (RLS) doprovází řadu jiných onemocnění, v literatuře je popsáno asi 20 chorobných stavů, dávaných do spojení s vyšším výskytem této klinické jednotky.

S vysokou prevalencí RLS je nejvýrazněji spojeno terminální stadium renálního selhání a je dokázáno, že RLS symptomy nesouvisí s dialýzou, ale s ledvinovou nedostatečností. Symptomy RLS jsou u většiny nemocných výrazné a vyvolávají značné poruchy spánku. Transplantace ledvin zásadně zlepšuje či potlačuje příznaky RLS.

U pravidelných dárců krve je prevalence RLS rovněž vyšší než v běžné populaci. Těhotné ženy mají 2–3krát větší riziko výskytu RLS než normální populace, příčina není plně objasněna.

Rovněž některá neurologická onemocnění jsou asociovaná s RLS: nedávné studie dokazují vyšší prevalence u pacientů s roztroušenou sklerózou, vyšší výskyt je uváděn také u neuropatií, míšních lézí, Parkinsonovy choroby, spinocerebelárních ataxií a Huntigtonovy choroby. Dalšími onemocněními asociovanými s RLS jsou revmatoidní arthritis, fibromylagie, hypotyreóza a akutní intermitentní porfyrie.

Léčba RLS i u těchto sekundárních forem zlepšuje celkovou kvalitu spánku a života nemocných.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.