Kellnerovi poskytli 15 milionů na výzkum vzniku metastáz

Peníze od nejbohatšího Čecha získal tým docenta Jana Brábka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Kellner Family Foundation, tedy rodinná nadace Renáty a Petra Kellnerových (finančník Petr Kellner je hodnocen jako nejbohatší obyvatel České republiky), podporuje studenty i vědce.

Patnáct milionů korun od ní nyní získala laboratoř invazivity nádorových buněk Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jejímž vedoucím je doc. RNDr. Jan Brábek, Ph.D. Tamní výzkum se zaměřuje na molekulární a buněčné mechanizmy šíření nádorových buněk v těle.

Už v minulosti tento tým objasňoval, jakým způsobem pronikají rakovinné buňky z mateřského nádoru do dalších tkání. To je základním předpokladem pro hledání postupu léčby, která by vytváření metastáz blokovala.

Peníze na platy, chemikálie i přístroje

Jak však připomíná docent Brábek v informacích poskytnutých Univerzitou Karlovou, podle statistik sice umírá na metastázy devadesát procent onkologických pacientů, avšak na jejich výzkum směřuje pouze pět procent ze sumy vynaložené na rakovinný výzkum.

Finanční podporu, kterou získali, badatelé využijí na hlavně na platy, nákup chemikálií a přístrojů a na zahraniční stáže.

To, že soukromé nadace podporují vědecký a medicínský výzkum, je ve vyspělých zemích vcelku zaběhnutou praxí. V Česku je tato praxe zatím  spíše neobvyklá.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.