Úprava „cétéčka“ snížila ozáření pacientů

V Praze Na Homolce nově zmenšili dávku ozáření při počítačové tomografii na polovinu.

Dosud nevídané snížení dávky záření o více než polovinu běžných hodnot při vyšetření počítačovou tomografií (CT) dosáhli radiologové pražské Nemocnice Na Homolce. Podařilo se jim to díky novému přídavnému softwarovému systému SAPHIRE, jenž je součástí dosavadního CT přístroje.

„Jeho výhoda spočívá v tom, že pacienta můžeme ozářit mnohem nižší dávkou oproti běžným přístrojům. Nejdříve získáme snímky plné šumu, ale systém je poté složitými výpočty (takzvanou iterací) upraví tak, aby byly kvalitní a dobře čitelné stejně jako snímky pořízené s obvyklou dávkou,“ uvádí radiolog MUDr. Bc. Martin Horák z Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Velkým lidem větší dávka

Martin Horák upřesňuje, že například při vyšetření břicha či hrudníku lze snížit dávku potřebného záření na polovinu běžných hodnot, tj. průměrně ze tří milisievertů na 1,5 milisievertu (mSv). Velcí a silnější pacienti, kteří musejí být kvůli získání kvalitních přehledných snímků vždy ozářeni vyšší dávkou než lidé drobnějších postav, jsou díky tomuto systému rovněž vystavováni mnohem nižšímu záření.

CT využívá rentgenového záření pro vyšetření jakékoli části lidského těla. Po průchodu zářením určenou oblastí se získaná data zpracovávají na počítači; jejich výsledkem jsou za sebou jdoucí řezy (obrázky) vyšetřované oblasti. Jednou z jeho zásadních nevýhod je však poměrně velká dávka záření, jíž je pacient vystaven. Radiační záření je obecně škodlivé a způsobuje nemoci z ozáření. Čím je dávka na tkáň vyšší, tím více stoupá pravděpodobnost jejich vzniku. Opakované působení rovněž zvyšuje pravděpodobnost vzniku některé nemoci z ozáření (poškození kůže, střev, poškození oční čočky, různé druhy rakoviny).

Z vlastních peněz nemocnice

„Proto je možnost snížení radiace při vyšetření CT pro nemocného velmi důležitá, a to zvlášť tehdy, pokud jej musí podstupovat opakovaně. Někdy není tento fakt dostatečně doceněn, protože vyšší dávka záření není vidět a lidé si často dost dobře neuvědomují jeho škodlivost,“ upozorňuje prof. MUDr. Josef Vymazal, D.Sc., přednosta Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce.

U obyvatel rozvinutých zemí je podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) i Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR) jedním z největších zdrojů radiační zátěže právě vyšetření přístrojem CT. S nástupem nové generace přístrojů CT lze dávku záření významně snížit.

Nemocnice Na Homolce má téměř dva roky nejmodernější přístroj SOMATOM Definition Flash 2 x 128 od firmy Siemens, který zejména díky své extrémní rychlosti a kvalitním detektorům vystavuje pacienty mnohem nižší radiační dávce než přístroje starší generace. Nyní se nově díky přídavnému systému SAPHIRE dá dávka ještě více snížit. Tento software pořídila nemocnice ze svých zdrojů bez nároku na jeho ekonomickou návratnost. Jak konstatuje ve své tiskové zprávě, snaha nemocnic snižovat radiační zátěž není zdravotními pojišťovnami nijak zvýhodněna.

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.