Virtuální operace za pár minut

 S opravou zlomené končetiny pomůže ortopedům počítačový program.

 Při komplikovanějších zlomeninách k léčení nestačí pouhá sádra. Tehdy se musí poškozená kost či její část nahradit, nebo vyztužit. K tomu se používají buď umělé kostní implantáty, nebo štěpy odebírané zpravidla ze stehenní kosti. Tyto fragmenty se pak operativně připojí na postižené místo.

Příprava v hlavě

Ačkoliv se jedná o relativně složité operace, chirurgové mají na jejich přípravu k dispozici v podstatě jen rentgenové snímky. Samotný postup operace, umístění implantátu či jeho přimontování, si musí chirurg připravit sám, zpravidla v hlavě nebo na papíře.

Společnost Siemens proto vytvořila ve spolupráci s firmou Synthes, která je jedním z největších výrobců kostních implantátů, program PreOPlan, který umožní virtuální plánování celé operace.

Příprava v počítači

Pomocí PreOPlanu může lékař na rentgenovém snímku detailně analyzovat poškozenou kost – rozdělit si ji na jednotlivé segmenty, proměřit je a znovu sestavit zlomenou část.

Software navíc sám automaticky nabídne z databáze Synthes vhodné implantáty pro danou kost a poškození. Přímo v plánovacím snímku pak může lékař upravit rozměry implantátu tak, aby na dané místo padnul co nejlépe.

Na závěr ještě program vybere další implantáty, které by se při operaci mohly hodit – například upevňovací šrouby.

Kromě těchto zákroků lze na softwaru plánovat i operace kolenních deformací. Při tomto výkonu se rozdělí stehenní kost těsně nad kolenem a odstraní se z ní část ve tvaru klínu. S programem PreOPlan lze přesně naplánovat, z jaké části kosti a jak velký tento klín bude.
 

Naplánování operace zlom eniny je na počítači otázkou několika minut. Vzniklý report může sloužit i jako prezentace procedury pacientovi.

 

Navzdory tomu, že jde o vysoce invazivní zákroky, lidé s implantáty v končetinách mohou často vést stejně plnohodnotný život jako před úrazem.

 

Odeslat tento příspěvek Odeslat tento příspěvek Níže můžete zanechat komentář.

Přidat komentář

K přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Powered by WordPress | Designed by: Psprint San Francisco | Thanks to homeinbayarea.com
Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons | Funny Sport Videos.