Nový výzkum ukázal výhody složek piva. Neprojeví se však pitím…
Příznivé účinky mírného požívání (dobrého) piva jsou obecně uznávány. Nyní vědci dodali nové poznatky, kdy tomu tak může být. A tvrdí dokonce, že humulony, alfa hořké kyseliny, čili hořké látky v chmelu, které dávají typickou chuť pivu, se mohou uplatnit v medicíně.
Už dřívější pozorování ukazovala, že mírné pití piva může mít prospěšný efekt na diabetes či na některé druhy nádorů či záněty. Nynější výzkum ukazuje, za jakých podmínek to může platit. Američtí badatelé prozkoumali humulony za pomoci rentgenové krystalografie a určili, které ze čtyř možných prostorových uspořádání, vytvářených během vaření piva, má ty správné účinky.
Tyto správně uspořádané humulony by se mohly využít při přípravě chutnějšího piva, ale hlavně při vytváření nových léků – výzkum ostatně financovala farmaceutická firma KinDex Therapeutics. Než však v lékárně budou k dostání léčivé pilulky z pivncíh surovin, proteče pípami hospod ještě hodně piva – i s nešikovně uspořádanými humulony.
Zdroj: Angewandte Chemie International Edition,
doi: 10.1002/anie.201208450