Nadměrné solení škodí. Pocit slanosti, ale i kyselosti či hořkosti však může napodobit elektrické dráždění jazyka.
Opravdu překvapivý jídelní příbor vymyslel pro lidi, kteří např. přehánějí solení pokrmů, Nimesha Ranasinghe z Newyorské univerzity v Abú Dhabí ve Sjednocených arabských emirátech.
Napojil na lžíci a vidličku elektrody, které vydávají elektrické impulsy, jež dráždí chuťové buňky na jazyku. Napodobují tak pocit slanosti, ale i kyselosti nebo hořkosti.
Méně přídavků v jídle
Je to proto, že by se tak dal snížit obsah nechtěné soli v jídle. Navíc zdravé jídlo není pokaždé dostatečně chuťově lákavé, takže by mu „elektrický“ příbor pomohl.
K tomu Ranasinghe sestrojil i sklenici s elektrodami, která „ochucuje“ pití.
Ranasinghe ladil své zařízení na dobrovolnících, kteří jedli neochucenou ovesnou kaši (jen málo jídel má stejně mdlou chuť) a pili vodu. Jinou věcí samozřejmě je, jestli by někdo v reálném životě opravdu chtěl takto stolovat.
Svůj přístroj popsal na konferenci o nových technologiích v americkém Orlandu (web konference najdete zde, je tam i seznam přednášek, ale bez abstraktů).
Nimesha Ranasinghe však svůj přístroj zběžně popsal i na svém webu zde, včetně fotografií; uvádí, že sem časem přidá i další podrobnosti.
Čtěte také: Počítač umožňuje „psát“ pacientovi paralyzovanému po mozkové mrtvici