Zřídil jej Státní zdravotní ústav, aby získal jinak nezjistitelné údaje.
Zdravotní (neinfekční) problémy po požití potravin chce sledovat Státní zdravotní ústav, konkrétně jeho Centrum zdraví, výživy a potravin v Brně. To zřídilo web Nutrivigilance (tedy bdělost nad potravinami), kam mohou běžní spotřebitelé, ale i lékaři a další zdravotníci hlásit případy, kdy některá potravina vyvolala u konkrétního člověka nežádoucí zdravotní reakci. Cílem je vtvořit databázi, z níž půjde zjistit, zda některá potravina má dosud neznámé nežádoucí účinky na konkrétní konzumenty.
Zatímco v roce 1991 bylo na českém trhu asi 3 500 potravinářských výrobků, nyní je to už 350 000 položek. Web by měl pomoci určit, zda některé z nich nevyvolávají nežádoucí reakce, protože jinak to zjistit nejde.
O webu můžete třeba říct některým svým pacientům, kteří si na špatný vliv potravin na své zdraví stěžují.
Web můžete najít zde.
Čtěte také: Reprezentativní obvinění umělých sladidel: přispívají k obezitě a diabetu