Potíže s tím, že děti odmítají zdravou stravu, se musí řešit dřív, než nastanou, doporučil výzkum ve třech evropských zemích.
Celkem 322 dětí z Británie, Francie a Dánska bylo v době od ukončení kojení do věku 38 měsíců zapojeno do výzkumu konzumace zeleniny.
Děti dostávaly přírodní i různě upravené artyčokové pyré (protože artyčok je zelenina, kterou rodiče dětem dávali nejméně, takže nenarušovali experiment).
Ukázalo se, že nejlépe si děti na toto jídlo zvykly, když je dostávaly velmi brzy a často. Po 24 měsících věku pak začaly být děti odmítavé k novým věcem, včetně nových jídel a už bylo obtížné je na artyčok navyknout. I tak však v tomto věku některé děti, které už artyčok jedly, jej začaly odmítat.
Jak se zdá, se zdravými věcmi se musí začít v době, kdy se děti ještě neumějí tolik bránit…
Zdroj: Public Library of Science ONE, doi: 10.1371/journal.pone.0097609
Čtěte také: Rodiče mohou vidět své dítě v inkubátoru na internetu